Malo mjesto Bahrana, udaljeno od New Delhija samo 70 km, prije dvije godine je postalo poznato po ne tako lijepoj brojci. Popis stanovništva 2012. je pokazao kako ne postoji mjesto gdje je ravnoteža između dječaka i djevojčica toliko narušena kao u tom malo mjestu. Na 1000 dječaka, kod djece ispod šest godina, dolazi 378 djevojčica.

Stručnjaci smatraju da je ta razlika posljedica namjernih pobačaja djece ženskog spola. Iako je u Indiji zakonski zabranjeno tražiti liječnika informaciju o spolu djeteta, parovi tu informaciju iznuđuju podmićivanjem liječnika.

Pobačaj kao jedini izlaz

Uzrok takvim negativnim društvenim kretanjima je konzervativnost društva i snažno držanje do tradicije. Tradicija davanja miraza prilikom udaje, koji je enormno visok i koji treba sakupiti obitelj mlade, ne smije se prekršiti. No, budući da mnogi roditelji djevojaka ne mogu sakupiti enormno velike sume, vide pobačaj kao jedinu mogućnost da obitelj spase od propasti u budućnosti.

Sve je to Božja volja 

Stanovnici Bahrane ne žele čuti za te crne brojke. Smatraju da se radi o Božjoj volji i da popis stanovništva nije točan. Zato su vlasti sada objavile rat ovakvim okrutnim metodama rješavanja problema. Svi aparati ultrazvuka kad su u upotrebi šalju SMS najbližem zdravstvenom uredu. Pitanje je može li takva mjera spriječiti žalosno stanje duha, ali i ilegalno tržište aparatima ultrazvuka. Ne treba ni spominjati same pobačaje koji se događaju u neregistriranim ordinacijama i u nekontroliranim uvjetima.

Foto: Profimedia