Početak ocjenjivanja u sklopu nastave na daljinu najavljen je za tjedan nakon Uskrsa, što znači da svakog dana učenici mogu očekivati ocjene za svoj dosadašnji angažman u online školi, tj. ocjene za razdoblje od 15. ožujka, otkad je koronavirus zatvorio škole. O tome kako bi trebalo izgledati ocjenjivanje na daljinu, već smo pisali, a gostujući na RTL-u, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak još je jednom ponovila kako bi svaki učenik do kraja nastavne godine trebao dobiti dvije ocjene: jednu iz aktivnosti, a drugu iz rješavanja nekog kompleksnijeg zadatka, za kojeg se od učenika neće tražiti da zapamti hrpu podataka, već kritičko promišljanje, logičko zaključivanje i razlikovanje bitnog od nebitnog.

"Poslali smo naše upute u škole i profesori sada imaju zadatak napraviti plan. Nikome ova situacija nije jednostavna; i učitelji su praktički preko noći bačeni u vatru i za sada mogu reći da dobro plivamo. Ovo je najbolja moguća alternativa klasičnoj nastavi koju imamo i s ponosom mogu kazati kako smo među najboljima u Europi", rekla je ministrica Divjak, koja se osvrnula i na polaganje državne mature. Naime, esej iz hrvatskoj jezika već je odgođen, dok ministrica očekuje da će se državna matura za hrvatske srednjoškolce održati u lipnju. Konačna odluka bit će donesena najvjerojatnije početkom svibnja.

Za upise u srednju školu, natječaj će biti raspisan u lipnju, kao i inače, a ministrica smatra kako tu neće biti problema, jer se upisi ionako provode online. Ostalo je, međutim, nejasno kako će se upisi provesti u onim srednjim školama u kojima postoji navala odlikaša, pa su do sada morali provoditi prijemne ispite, jer im se prijavljivao veći broj učenika s prosjekom 5.0 nego su ih mogli primiti. Upisi za prvašiće, pak, provest će se bez prisustva djece, rekla je Divjak.

Inače, ministrica je danas sazvala videokonferenciju ministara obrazovanja EU o utjecajima koronavirusa na obrazovanje. S europskim ministrima razgovarala je o tome kako u ovoj situaciji osigurati kontinuitet vrednovanja i ocjenjivanja i kako najadekvatnije organizirati polaganje završnih ispita, odnosno državne mature. Uz to raspravljalo se i o trajanju školske i akademske godine. "Ovo je kriza u kojoj se nalazi cijeli svijet i zato zajedno radimo na pronalasku najboljih rješenja", rekla je ministrica Divjak, napomenuvši kako države EU razmatraju različite scenarije, poglavito o državnoj maturi, no kako većina njih, baš kao i Hrvatska, još nisu donijeli konačnu odluku. Tri ili četiri države odlučile su da neće biti mature ili će ona biti u značajnoj mjeri reducirana, a jedino je Portugal već objavio kako polaganje državne mature odgađa za kolovoz 2020.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia