"Sutra će na sjednici Vlade RH biti predstavljeni planovi povratka u škole, svi su osmišljeni i dogovoreni s epidemiolozima. Ti planovi uključuju i to da se učenici, čiji roditelji to žele, mogu vratiti u školu, dok oni učenici čiji roditelji još uvijek nisu sigurni u povratak svoje djece u školu, mogu nastaviti pratiti nastavu na daljinu", objavila je na svojem Facebook profilu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uoči sutrašnjeg objavljivanja plana za popuštanje mjera vezanih za koronavirus.

"Najgora moguća odluka!", "Ima li ova naša država stav oko bilo čega! Pa ne može se tako važna odluka prepustiti na volju roditeljima!", "Super, svoju djecu sigurno neću slati u školu!", "Očekujem povratak na posao, pa neću imati drugog izbora nego poslati dijete u školu!", "Povratak u školu kockanje je sa zdravljem!"... Ovo je samo dio brojnih komentara koji su došli "na račun" ove, najnovije odluke kojom se sve, čini se, prepušta volji roditelja. Iako odluka još nije službena, građani su u velikom broju komentirali ovu izjavu resorne ministrice, a mišljenja su - sasvim očekivano - podijeljena. No je li, doista, racionalno prepustiti takvu jednu važnu odluku roditeljima?

Roditelji su se s pravom pitali i kako osigurati higijenske uvjete u školama, s obzirom da neke škole do pojave pandemije nisu imale ni sapun u svojim zahodima. Osim toga, pitanje i u kojoj je mjeri ova odluka zakonita i regularna, s obzirom na to da djeca neće pod istim uvjetima završiti školsku godinu. Kako će se vrednovati znanje, hoće li djeca koja idu u školu biti u prednosti pred drugima ili će im to možda biti "otegotna" okolnost, jer će ih učitelji i profesori "rešetati"?

"Nadležno ministarstvo treba procijeniti i donijeti odluku o povratku u školu ili i dalje održavati nastavku online. Suludo je to prepustiti roditeljima", smatraju mnogi koji su se javili ministrici putem Facebooka. Među njima ima i učitelja s kroničnim bolestima koji se pitaju hoće li oni biti dovoljno sigurni među djecom. A učitelji se pitaju i hoće li se trebati klonirati u slučaju da pola razreda odluči dolaziti u školu, a pola pratiti nastavu na daljinu.
"Mislite li vi da ću se ja raspoloviti, klonirati ili samo raditi dvostruki posao, i nastavu uživo i nastavu na daljinu?", pitala je ministricu jedna učiteljica.
Ranija nagađanja bila su kako bi se u školu trebali vratiti oni kojima nastava na daljinu najteže pada, tj. maturanti i djeca s posebnim potrebama, no odluke se, čini se, mijenjaju iz sata u sat. Tko zna što ćemo čuti sutra, kad Vlada objavi svoj plan za popuštanje mjera, u kojima će povratak u škole, očito, biti "vrući krumpir".


Roditelje.hr pratite i na Instagramu!

View this post on Instagram

A post shared by Roditelji.hr (@roditelji.hr) on

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia