covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne znamo kako su zaraženi

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 63 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je ministar Vili Beroš na konferenciji za novinare Kriznog stožera u četvrtak, 26. ožujka. Izrazio je svoje zadovoljstvo što nema eksponencijalnog rasta oboljelih u Hrvatskoj, što je iznimno važno, a što je rezultat restriktivnih mjera koje se poduzimaju, a posebice socijalnog distanciranja. Samo jučer, rekao je ministar, obavljeno je 566 testiranja, dok je do sada ukupno analizirano 3958 slučajeva.

“U Hrvatskoj je trenutačno 480 osoba oboljelo od koronavirusa, dok ih je 14 na respiratoru. S obzirom da su naše projekcije bile da će respirator, sukladno iskustvima iz Kine, trebati oko 5% oboljelih, za sada možemo biti zadovoljni, jer su te brojke manje”, rekao je ministar Beroš. Na pitanje novinara zašto Hrvatska ne provodi više testiranja, Beroš je još jednom naglasio kako testiranje neće zaustaviti širenje virusa, tj. da ono ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje, koje je u ovom trenutku ključno za suzbijanje bolesti Covid-19. Rečeno je i to kako bi, ako želimo biti u potpunosti sigurni, svaki dan trebalo dva puta testirati čitavu populaciju Hrvatske, što je, naravno, nemoguće. No testiraju se svi kontakti zaraženih, ako počnu pokazivati simptome, baš kao što to čine i druge zemlje.

Prosječna dob oboljelih u Hrvatskoj je 49 godina, 18 601 osoba je u samoizolaciji, a imamo i, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capek, i nekoliko slučajeva za koje ne možemo utvrditi na koji su način zaraženi.

Tekst: D. P.
Fotografija: profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Izvor: Story.hr Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi prati preko 700 tisuća ljudi,…

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu, dogovor s učiteljicom je "nalazimo se na…

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…

povratak u školu nakon koronavirusa

HZJZ izdao nove upute za škole i vrtiće od 25. svibnja. Dozvoljeno do 20 djece u razredu! Što je još novo?

Epidemiolozi smatraju kako je boravak u školi prema novim preporukama jednako siguran kao i nastava…