covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne znamo kako su zaraženi

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 63 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je ministar Vili Beroš na konferenciji za novinare Kriznog stožera u četvrtak, 26. ožujka. Izrazio je svoje zadovoljstvo što nema eksponencijalnog rasta oboljelih u Hrvatskoj, što je iznimno važno, a što je rezultat restriktivnih mjera koje se poduzimaju, a posebice socijalnog distanciranja. Samo jučer, rekao je ministar, obavljeno je 566 testiranja, dok je do sada ukupno analizirano 3958 slučajeva.

“U Hrvatskoj je trenutačno 480 osoba oboljelo od koronavirusa, dok ih je 14 na respiratoru. S obzirom da su naše projekcije bile da će respirator, sukladno iskustvima iz Kine, trebati oko 5% oboljelih, za sada možemo biti zadovoljni, jer su te brojke manje”, rekao je ministar Beroš. Na pitanje novinara zašto Hrvatska ne provodi više testiranja, Beroš je još jednom naglasio kako testiranje neće zaustaviti širenje virusa, tj. da ono ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje, koje je u ovom trenutku ključno za suzbijanje bolesti Covid-19. Rečeno je i to kako bi, ako želimo biti u potpunosti sigurni, svaki dan trebalo dva puta testirati čitavu populaciju Hrvatske, što je, naravno, nemoguće. No testiraju se svi kontakti zaraženih, ako počnu pokazivati simptome, baš kao što to čine i druge zemlje.

Prosječna dob oboljelih u Hrvatskoj je 49 godina, 18 601 osoba je u samoizolaciji, a imamo i, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capek, i nekoliko slučajeva za koje ne možemo utvrditi na koji su način zaraženi.

Tekst: D. P.
Fotografija: profimedia

Tagovi: ,

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…