U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je 96 novooboljelih od Covid-19 bolesti, što je najveće povećanje do sada, a imamo ukupno šest preminulih (u zadnja 72 sata nema novih preminulih). Unatoč porastu broja oboljelih, naši rezultati još uvijek se mogu smatrati dobrima, jer imamo 1,5 umrlih na milijun stanovnika, dok, primjerice, Italija ima 192, a Španjolska 175 umrlih na milijun stanovnika.

"Ne znamo u kojoj smo fazi naše utakmice, no - ako bude potrebno - igrat ćemo i produžetke. Cijeli hrvatski narod igra utakmicu protiv koronavirusa i zahvaljujem im na tome. Ako se i dalje svi skupa budemo pridržavali mjera koje propisuje Krizni stožer, izbjeći ćemo najgori scenarij. naša krivulja raste i ovaj porast koji se dogodio u posljednja 24 sata samo potvrđuje kako i dalje moramo ozbiljno shvaćati situaciju, pridržavati se socijalne distance te održavati osobnu higijenu, jer to su najučinkovitije mjere protiv ove pandemije", rekao je na press konferenciji Kriznog stožera ministar zdravstva Vili Beroš.

Na pitanje kada možemo očekivati popuštanje mjera, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako će to miti moguće kada nekoliko dana za redom budemo imali pad oboljelih. Trenutačno naša krivulja, nažalost, raste, pa je svih još jednom pozvao neka - ostanu doma. Kretanje je, rekao je, jedna od naših primarnih potreba i temelj zdravlja, no u ovoj situaciji mudrije je ostati kod kuće. Prof. dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", osvrnula se na najmlađe bolesnike zaražene koronavirusom, kojih je - kako smo jučer pisali - 41. Kod svih mlađih od 20 godina simptomi su blagi. Inače, od ukupno 963 oboljela pacijenta u Hrvatskoj, čija je prosječna dob 48,27 godina, 354 osobe su u bolnici, dok se ostali od koronavirusa liječe kući. U bolnicu se, pojasnili su, primaju bolesnici sa srednje teškim i teškim simptomima, kao i oni koji kod kuće ne mogu osigurati samoizolaciju. Od 21071 osoba, koliko ih je trenutačno u samoizolaciji u Hrvatskoj, čak je 1446 zdravstvenih djelatnika. Veseli podatak kako već dva dana za redom u Istri nema novozaraženih koronavirusom.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia