Metodu ‘nasilje za nasilje’ ne zaslužuju ni učitelji, ni djeca, ni roditelji

Nekolicina različitih udruga, među kojima i Hrabri telefon, Udruga Korak po korak te Društvo za psihološku pomoć, potpisnica je ovog priopćenja za medije koje u potpunosti iznosimo kako smo ga primili. Osuda sama po sebi, slažemo se vjerojatno svi, nije dovoljna, treba mijenjati sadržaje i način rada s učenicima.

Prosocijalno ponašanje kod djece je ono utemeljeno na društvenim vrijednostima, kojim društvo nastoji formirati dijete. Najčešća takva ponašanja su dijeljenje s drugima, suradnja i pomaganje. Na suprotnoj strani od prosocijalnog ponašanja nalazi se agresija - jedan od oblika antisocijalnog ponašanja (Vasta, Haith, Miller, 2005.). Agresivna ponašanja mogu se podijeliti u skupine s obzirom na njihov oblik i funkciju, odnosno, postoji verbalna, tjelesna, instrumentalna (agresivan postupak radi pribavljanja nečega za vlastitu korist) te neprijateljska agresija (namijenjena nanošenju boli ili štete) te osvetnička agresija (javlja se kao odgovor na tuđu agresiju).

Već duže vrijeme, svjedočimo propadanju sustava vrijednosti prosocijalnog ponašanja (spremnost na dijeljenje s drugima, pomaganje i suradnja pod utjecajem društvenih i okolinskih činitelja). Tome u prilog ide i događaj u Tehničkoj školi u Čakovcu.

Svjedočanstva učitelja, nastavnika i profesora koji progovaraju o nebrojenim oblicima i vrstama nasilja koje trpe od svojih učenika, uistinu su preplavljujuća i uznemirujuća. To su verbalne, emocionalne i fizičke prijetnje i napadi i potrebna je najstroža osuda. Ali, osuda nije dovoljna, treba mijenjati sadržaje i način rada s učenicima.

Kada bismo zamolili učenike, vjerojatno bi i oni mogli progovoriti o različitim oblicima i vrstama nasilja kojima svakodnevno svjedoče u svojim obiteljima, učionicama, školskim igralištima, vezama, ali i on-line svijetu. Istraživanje koje su provele Novak, Ferić, Kranželić i Mihić krajem 2017. godine, na reprezentativnom uzorku od 4821 mladih u dobi od 14 do 19 godina na području grada Zagreba, pokazalo da je 14,5 % barem jednom u životu ozbiljno je razmišljalo o počinjenju samoubojstva, 9,4 % izradilo je plan suicida te njih 4,4 % izvještava da je pokušalo suicid. Uz to, ovo istraživanje ukazalo je i na nisku privrženost školi (više od 60 % učenika uglavnom ne voli ići u školu i misli da je sadržaj većine predmeta nezanimljiv) te na druge brojne rizične čimbenike kod mladih (markiranje, konzumacija duhanskih i alkoholnih proizvoda, zlouporaba droga, kockanje i klađenje, vršnjačko nasilje i nasilje u vezama, internalizirane poteškoće).

Dodatno zabrinjavaju izjave ministrice Divjak u kojima se navodi da "roditelji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji odgajaju svoju djecu". Želimo istaknuti da velika većina želi dobru suradnju te kvalitetno i moderno obrazovanje za svoju djecu. Dva velika prosvjeda vezano za kurikularnu reformu svakako to potvrđuju. Suradnja roditelja i škole je vrijedna i može biti značajan doprinos demokratizaciji škola. Istraživanja nedvojbeno pokazuju na veći broj pozitivnih učinaka na kvalitetu odgoja i obrazovanja djece kada je osigurano aktivno sudjelovanje roditelja. No partnerstvo roditelja i škole u velikom broju hrvatskih škola nažalost postoji samo formalno te je i dalje prisutan tradicionalni pristup gdje škola ima moć, a roditelj je uključen samo kada se dogodi incident ili problem.

Svi ovi utvrđeni prisutni rizični faktori kod naših mladih smanjuju vjerojatnost pozitivnih životnih ishoda.

Ugledni danski istraživač, Ruut Veenhoven, koji se bavi konceptom sreće na uzorku od 32.000 sudionika (World Database of Happines) zajedno sa svojim suradnicima, utvrdio je direktnu povezanost zadovoljstva sobom i demokracije. Još konkretnije, jedna od najvećih korelacija sa osjećajem sreće je razina dobrog upravljanja, ekonomskog napretka te vladavine prava koja vlada u državi. Stoga, ne čudi i da upravo skandinavske zemlje, na čelu s Danskom imaju najsretnije građanine i građanke na svijetu.

Problemi u našoj zemlji su jasni i bez da ih ovdje navedemo, ali s obzirom na to da se kao stručnjakinje i stručnjaci želimo obratiti Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Agenciji za odgoj i obrazovanje, te izreći da smatramo da je ključno da se konačno krene raditi na kvaliteti, a ne na formi i administraciji. Ponavljamo, opravdanja za agresiju ne smije biti i ona treba biti najstrože osuđena. Ipak, želimo skrenuti pažnju da se proces demokratizacije škola u Republici Hrvatskoj nije dogodio. Dobro upravljanje (transparentnost, participacija, učinkovitost, odgovornost, predvidivost) - ne postoji, niti kao sustav vrijednosti, niti kao metode rada. Zadnje što sad ovo društvo treba je nastaviti njegovati pristup "podijeli, pa vladaj" gdje će se učitelji, roditelji i učenici gledati preko "nišana". Nagrada i kazna, kao pristup, najniža su razina obrazovanja. Posljedice godina nedjelovanja i zanemarivanja važnosti razvoja građanske i društvene kompetencije prelamaju se preko leđa učitelja, učenika i roditelja.

Smatramo da je ključno da se konačno krene u provedbu sveobuhvatne reforme obrazovanja te da se kroz taj proces podrži razvoj okruženja za uključiv proces donošenja odluka na razini odnosa dijete – roditelj – škola.

Na taj način ćemo doprinijeti da u društvu povećamo osjetljivost te osiguramo pravovremenu reakciju na sve oblike nasilničkog ponašanja kako bi škole i zajednice bile sigurna okruženja u kojima je moguć osobni rast i razvoj te pozitivan društveni doprinos.

Udruga roditelja "Korak po korak"

Hrabri telefon

Forum za slobodu odgoja

Dugine obitelji

Centar za zdravo odrastanje, Mali Lošinj

Centar za građanske inicijative Poreč

Zagrebačko psihološko društvo

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

GOOD inicijativa

Društvo za psihološku pomoć

Tekst: Press

Foto: profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

vršnjačko nasilje

Kako na miran način zaustaviti vršnjačko nasilje?

Iva Brčić, mag. soc./phill, i Sanjica Ćaćić, NLP…

Je li popularna serija kriva za porast samoubojstava kod mladih?

U ovo neizvjesno vrijeme, kada je pandemija iz…

Je li vaše dijete žrtva vršnjačkog nasilja?

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj izloženo je vršnjačkom…

Brojni poznati ujedinili se u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Od 26. veljače do 1. ožujka u zagrebačkom…

Pročitajte i:

Konačno opet dozvoljena pratnja na porodu: "To nam nije niti trebalo biti oduzeto"

Manekenka Sara Spinčić presretna je što će na porodu uz nju moći biti i njezin…

Crveni nosovi

CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori dolaze izmamiti osmijeh u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Ovi veseljaci sa širokim osmjesima na licu posjećuju mjesta u potresom pogođenim područjima i donose…

online nastava

Bivša ministrica Divjak: Kad smo imali na tisuće zaraženih dnevno, rekli su da su škole sigurne, a sada nisu?

Nakon odluke o tome da 2. polugodište počinje za sve županije 18.01., i to za…

oš glina

U Sisačko-moslavačkoj županiji žele odgodu početka nastave: Peticiju u jedan dan potpisalo 4000 ljudi!

Na području Sisačko-moslavačke županije većina je škola oštećena i nesigurna za provođenje nastave, a mnogi…