Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma 2015.

Širom svijeta već dugi niz godina 25. studenoga obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Današnjim danom već tradicionalno započinje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koji završavaju 10. prosinca na Dan ljudskih prava. Time se simbolično povezuju dva datuma radi isticanja da su ženska prava - a jedno od njih je i pravo na život bez nasilja - ujedno i ljudska prava.

Među specifičnim i manje prepoznatim oblicima nasilja nad ženama svakako je i porodničarsko nasilje (obstetric violence), termin kojim se opisuju svi postupci medicinskoga osoblja koji rezultiraju obezvlašćivanjem žena od njihovih tijela tijekom poroda. Oblike porodničarskoga nasilja čine nepravodobno i neučinkovito postupanje pri porodu u hitnim slučajevima, prisiljavanje žena da rađaju u položaju koji ne odgovara njihovim tijelima nego njihovim liječnicima, ometanje rane povezanosti majke i djeteta onemogućavanjem dodira i dojenja odmah nakon poroda, upotreba tehnika za ubrzavanje poroda bez ženina informiranoga pristanka, kao i carski rez bez ženina informiranoga pristanka kad je prirodni porod moguć.

Zloupotrebu medicine predstavljaju i zastarjeli, upitni ili čak opasni i u zapadnoj Europi napušteni postupci koji se i dalje rutinski rade u hrvatskim rodilištima. Takav dehumanizirani pristup rezultira gubitkom autonomije i mogućnosti žene da slobodno odlučuje o svojem tijelu i seksualnosti i negativno utječe na ženin doživljaj poroda i sebe same. Mnogim ženama porod je ostao u traumatičnom sjećanju upravo zbog osjećaja potpunoga gubitka kontrole nad svojim tijelom i pristupa lišenoga svakoga ljudskoga dostojanstva.

Ponižavajući odnos dijela osoblja prema ženi koja rađa odraz je mizogine kulture i dio patrijarhalnoga obrasca oduzimanja i negiranja ženske moći, a upravo je porod vrhunac očitovanja veličanstvene ženske moći, donošenja na svijet novoga ljudskoga bića.

Sagledavajući porodničarsko nasilje kao dio šire slike - svjetskoga fenomena nasilja nad ženama koje ima brojne oblike - RODA se pridružuje brojnim ženskim organizacijama koje obilježavaju današnji dan. Svim ženama i svim našim kćerima poželimo jedno - da hrvatska rodilišta napokon postanu mjesto nulte tolerancije na nasilje.

Izvor: www.roda.hr

Foto: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Predstavljanje knjige 'Mi. Žene.' u Zagrebu

Velika nam je čast pozvati vas na promociju…

Danas je Dan ružičastih majica!

U Hrvatskoj se već četvrtu godinu, posljednje srijede…

Zašto djeci trebaju superheroji?

Superheroji postoje gotovo oduvijek. Njihova moć, osim one…

Kraljevstvo nebesko u majčinom naručju

Pri spomenu na tren u kojem žena prvi…

Pročitajte i:

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Izvor: Story.hr Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi prati preko 700 tisuća ljudi,…

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu, dogovor s učiteljicom je "nalazimo se na…

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…

povratak u školu nakon koronavirusa

HZJZ izdao nove upute za škole i vrtiće od 25. svibnja. Dozvoljeno do 20 djece u razredu! Što je još novo?

Epidemiolozi smatraju kako je boravak u školi prema novim preporukama jednako siguran kao i nastava…