Edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba za kraj su kolovoza osmislili zabavan i edukativan program Međunarodne noći šišmiša vođen krilaticom „Nije lako živjeti naopako“.

Kroz raznolike radionice i igre posjetitelje će u subotu od 18 do 22 sata upoznavati sa svijetom šišmiša. Naučit će ih male leteće sisavce tražiti bat-detektorima te podučiti ih trikovima što učiniti ako im šišmiš uleti u kuću. Uz šišmiše koji žive u Hrvatskoj te one najzanimljivije iz svijeta, posjetitelji će u posebno uređenoj špilji moći doznati koje su vrste šišmiša izumrle.

medunarodna-noc-sismisa-u-zooloskom-vrtu

Kako su uz šišmiše vezane mnogobrojne zastrašujuće priče i legende, Vrtom će te noći vladati maksimirska coprnica, a postavljen je i mali muzej vještičjih metli. Za zaljubljenike u čudne selfieje, pripremljena je jedinstvena scenografija – moći će se fotografirati u lijesu grofa Drakule.

Pravu hrabrost posjetitelji će moći pokazati u kutku gdje će se dodirivati žive životinje poput zmija i kukaca. Za one avanturističkog duha organizirano je speleološko penjanje.

Za dodatnu zabavu od 19 će se sati pobrinuti mađioničar Vladimir Štimac, a u 21.30 sati skupina Artifan izvest će žonglerskishow vatrom.

medunarodna-noc-sismisa-u-zooloskom-vrtu

Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS). Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša. Na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene.

Za djecu do 6 godina ulaz na Noć šišmiša u Zoološkom je vrtu grada Zagreba slobodan.

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba