Medicinski potpomognuta oplodnja i kontracepcija mogu pozitivno utjecati na demografsku sliku društva

Hrvatski i inozemni stručnjaci govorit će o pozitivnom utjecaju MPO-a i kontracepcije na demografiju, kao i o važnosti osnivanja nacionalnog registra za MPO na Međunarodnom brijunskom kongresu o humanoj reprodukciji

Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju, Hrvatsko društvo kliničkih embriologa i Hrvatski liječnički zbor na Brijunima od 7. do 10. rujna organiziraju Međunarodni brijunski kongres o humanoj reprodukciji koji ima 22 godine tradicije, kao i 11. Hrvatski kongres o ginekološkoj endokrinologiji, humanoj reprodukciji i menopauzi te 4. Kongres hrvatskog društva kliničkih embriologa s međunarodnim sudjelovanjem.

Zbog negativnih demografskih trendova u Hrvatskoj, glavne teme kongresa bit će usmjerene na pozitivan učinak medicinski potpomognute oplodnje (MPO) i kontracepcije na poboljšanje nataliteta, što uključuje sudjelovanje stručnjaka reproduktivne medicine u kreiranju nacionalne populacijske politike.

Uzroci pada nataliteta ekonomske su, ali i društvene prirode. Među značajnijim je uzrocima i odgađanje rođenja prvog djeteta za kasniju dob kada su i rizici neplodnosti veći. O pozitivnim iskustvima utjecaja MPO-a na demografiju u Velikoj Britaniji govorit će Yacoub Khalaf, medicinski ravnatelj regulatornog tijela britanske vlade za liječenje i istraživanje neplodnosti i član Izvršnog odbora Nacionalnog povjerenstva za klinička istraživanja u reproduktivnoj medicini Velike Britanije.

Jedna od glavnih tema bit će uspješnost provođenja IVF postupak, najpopularnije metode MPO-a o kojoj će govoriti Zev Rosenwax i Richard Legro iz SAD-a, stručnjaci iz Belgije, Italije i Velike Britanije, kao i domaći stručnjaci Velimir Šimunić i Hrvoje Vrčić iz Zagreba. Naglasak će na predavanjima biti na uspješnosti postupka i sigurnosti pacijentica.

U očuvanju reproduktivnog zdravlja, važnu ulogu imaju prevencija i učinkovito liječenje genitalnih upala obaju partnera. Kontracepcijske pilule štite od zdjeličnih upala, umanjuju rizik od cista na jajnicima, endometrioze i mioma. U okolnostima odgađanja trudnoće, te intervencije čuvaju reproduktivne organe i povećavaju kasniju plodnost. O tome može li kontracepcija imati pozitivan učinak na demografiju, govorit će Roberto Lertxundi, ravnatelj Klinike Euskalduna iz Bilbaa, Voditelj odjela andrologije te seksualnog i reproduktivnog zdravlja i član Izvršnog odbora Europskog društva za kontracepciju i reproduktivno zdravlje.

Hrvatska i dalje nema državni registar za MPO, unatoč tome što je osnivanje takvog registra važno jer bi omogućilo cjelokupan pregled svih napravljenih postupaka MPO-a, kao i vjerodostojan pregled uspješnosti. Godišnji izvještaji ukazuju na trendove unutar MPO-a, a Ministarstvo zdravstva na njih reagira praćenjem zakonske regulative. O ovoj će temi govoriti Josephine Lemmen i Alenka Sirovec te podijeliti iskustva Danskog registra za MPO. Dinka Pavičić Baldani, Velimir Šimunić, Patrik Stanić te Dejan Ljiljak predložit će izgled hrvatskog registra za MPO u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Hrvatska ima uspješnu pedesetogodišnju tradiciju liječenja neplodnosti, kao i gotovo tridesetpeto-godišnju tradiciju provođenja medicinski potpomognute oplodnje. Kao rezultat, rođeno je 50 000 djece zahvaljujući liječenju neplodnosti i više od 30 000 djece zahvaljujući MPO-u i srodnim metodama. Danas djeca začeta izvantjelesnom oplodnjom sudjeluju s oko 3 do 5% (cca 1 200) u ukupnom broju rođene djece u RH godišnje. Hrvatska (Zagreb, Petrova bolnica) 7. je zemlja na svijetu s IVF uspjehom zahvaljujući stručnjacima - Velimir Šimunić, Suchanek i Macas.

Prije 22 godine, u Hrvatskoj se održao prvi kongres na temu humane reprodukcije. Otada pa do danas, u Hrvatskoj su gostovali mnogi svjetski stručnjaci kao što su Patrick Steptoe koji je zaslužan za rođenje 1. djeteta zahvaljujući izvantjelesnoj oplodnji, Alex Lopata koji je ostvario 2. svjetski uspjeh u IVF-u te Leon Speroff, otac ginekološke endokrinologije. Zahvaljujući svome ugledu, tradiciji, kvaliteti i vrhunskim predavačima, Brijunski kongres o humanoj reprodukciji već dva desetljeća doprinosi kontinuiranom razvoju struke.

Ove su godine organizatori posebnu pažnju podarili očuvanju okoliša pa se 1. Međunarodni brijunski kongres o humanoj reprodukciji može pohvaliti pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gotovo svi materijali za kongres izrađeni su od obnovljivih materijala poput recikliranog papira, stakla i razgradivog platna.

 

Tekst: press
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

vazektomija

Ni vazektomija ih nije 'sačuvala' od trudnoće!

Prst sudbine ili nevjerojatna plodnost? Kate i Dan…

Sve što biste trebali znati o 'tableti za dan poslije'!

Kada prevencija odnosno sredstva za sprečavanje trudnoće zakažu,…

kontracepcija nakon poroda

Hormonska spirala: Kontracepcija koju mogu koristiti i dojilje!

Ako još ne planirate i niste spremni za…

Pročitajte i:

vodotoranj

Vukovarski osnovnoškolci poslali poruku: ‘Dostojanstveno prema žrtvi, ali s pogledom na budućnost’

U vukovarskim osnovnim školama ‘Blago Zadro’ i 'Mitnica' učenici su pod vodstvom svojih nastavnika dostojanstveno…

mame s kolicima

Iz Vlade najavljuju izmjenu zakona: Puna plaća tijekom cijelog porodiljnoga

Ako planirate obitelj, razvevselit će vas vijesti iz Vlade. Naime, najavljuje se promjena visine porodiljnih…

HallOfFame_2021_PR_J-1

Jeste li spremni za najiščekivaniji događaj u godini - Jana Story Hall of Fame?

Još svega nekoliko sati nas dijeli od ovogodišnjeg Jana Story Hall of Famea, koji će…

mame i klinci

Konferencija Mame&klinci: Izazovi obitelji u vrijeme pandemije!

Konferencija Mame&klinci, koja je održana 29. 05. 2021. iz male dvorane poslovnog centra Almeria, a…