Mama i tata, izvedite me na balet Petar Pan!

Među mnoštvom sadržaja za djecu i mlade katkad je teško odabrati na što odvesti dijete. Nova iskustva su im potrebna, a odlazak u najveće zagrebačko kazalište pamtit će sigurno još dugo! Stiže Petar Pan, dječak koji nije želio odrasti!

Premijerno izveden na samome kraju prošle sezone, balet Petar Pan izazvao je oduševljenje i publike i kritike te je opisan kao predstava koja proizvodi čistu radost, s koje i mali i veliki izlaze nasmiješeni.

Priča o dječaku koji nije želio odrasti, jedna je od najuspješnijih i najpopularnijih dječjih priča svih vremena, koju je uspješan škotski pisac James Matthew Barrie 1904. prvi put postavio kao kazališnu dramu u Londonu.
Kao baletna čarolija nastao je prije pedeset godina iz hrvatskog skladateljskog pera svjetskih obzora Brune Bjelinskoga, poznatog po vedroj i zaigranoj glazbi, koji je sam napisao i libreto. Balet je bio praizveden na zagrebačkoj sceni 1966. u koreografiji Nenada Lhotke pod ravnanjem Mira Belamarića.

Novi život baletu je udahnuo talijanski baletni umjetnik i koreograf Giorgio Madia poznat po svojemu osebujnom umjetničkom rukopisu, koji posljednjih godina privlači pozornost najznačajnijih europskih kazališnih središta nizom zapanjujućih i atraktivnih kazališnih produkcija. Pažljivo pročitavši partituru Bjelinskoga te slijedeći njezinu prpošnost i veselje, Madia je u zajedništvu s velikim baletnim ansamblom i redateljem zračnih scena Ranom Arthurom Braunom, precizno i duhovito dočarao svijet dječje mašte.

Uz knjigu o izmišljenome liku Petru Panu odrastali su naraštaji djece diljem svijeta, sanjareći kako će Petar i Zvončica sletjeti upravo na njihov prozor i odvesti ih u nezamislive pustolovine zemlje Nigdjezemske. No, sletjeli su u Balet HNK u Zagrebu i stoga ne propustite priliku izbliza vidjeti kako to izgleda!

 

Balet u 6 slika

Točno pedeset godina poslije praizvedbe u Zagrebu, balet hrvatskog skladatelja Brune Bjelinskoga Petar Pan vratio se na pozornicu za koju je i nastao, kako bi proslavio svoj veliki rođendan. Priča o dječaku koji ne želi odrasti jedna je od najpoznatijih dječjih priča svih vremena koja osvaja publiku diljem svijeta. Ja sam mladost! Ja sam radost! Ja sam mala ptica, koja se izlegla iz jajeta, tvrdi Petar Pan i ponovno, punih sto godina i više, poziva Wendy, Johna i Michaela na uzbudljiv let u Nigdjezemsku, gdje sudjeluju u hrabrim bitkama s kapetanom Kukom i zastrašujućim krokodilom, gdje susreću vile, gusare i Indijance, Tiger Lily i njezina indijskog princa… Uobražena vila Zvončica uvijek je s njima, a hrpa izgubljenih dječaka, banda Petra Pana, dočekuje ih gostoljubivo, barem onoliko koliko to ti momci iz pustinje mogu znati.

Izvedbe: 17., 19., 26., 27., 29. travnja (u 11:30 i 19:30) te 3. svibnja 2019. u 19.30.

Tekst i foto: press

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Baletna predstava Orašar u Centru za kulturu Trešnjevka

Povodom 20. obljetnice umjetničkog djelovanja Baletni studio Jastrebarsko…

Vještica Hilary ide u operu (a idu i djeca!)

Nekoliko je prilika da svoju djecu na zabavan…

Od pera do opere - novi edukativni program koji djeci širi umjetničke horizonte

Europska platforma FEDORA predstavljena je 8. svibnja u…

Baletni kamp u Trešnji u znaku Pepeljuge

U sklopu programa Proljetni praznici u Trešnji u…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…