prava djece

Manifest prava djeteta dosad potpisalo 16 od 275 kandidata za EU parlament 

Broj kandidata za Europarlament iz Republike Hrvatske koji su potpisali Manifest prava djeteta raste zahvaljujući javnim i individualnim pozivima Pravobraniteljice za djecu, Koordinacije udruga za djecu, UNICEF-a te Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske. Do danas do 12 sati ukupno je 16 od 275 kandidata iz Hrvatske potpisalo putem interneta Manifest prava djeteta, inicijativu za unaprjeđenje prava djece u politikama Europske unije

Na Međunarodni dan obitelji, 15.svibnja, organizacije za prava djece podsjećaju i zagovaraju da se čim veći broj kandidata obveže na višu razinu poštivanja i promicanja prava djece unutar djelovanja Europskog parlamenta.

Budući da politike, zakonodavstvo i djelovanje EU svakodnevno utječu na živote djece diljem svijeta, vrijeme je da se obveze, koje su preuzete Konvencijom UN-a o pravima djeteta, Lisabonskim sporazumom i Poveljom Europske unije o temeljnim pravima, ostvare kroz konkretne rezultate za djecu.

U Europskome parlamentu danas, nažalost, nijedan od 20 stalnih odbora nema nadležnost isključivo za djecu, ne postoji sustavna procjena utjecaja propisa i drugih inicijativa na djecu te nitko ne prati koliki se dio proračuna Europske unije ulaže u djecu. Stoga sljedeći saziv Europskog parlamenta treba imati institucionalni kapacitet da bi stao u obranu interesa djece u svakom aspektu svoga rada.

Prema podacima iz Manifesta unutar Europske unije jedno od četvero djece živi u siromaštvu. Djeca čine jednu četvrtinu novih tražitelja azila svake godine. Svake godine prijavi se nestanak 250.000 djece - po jednog djeteta svake dvije minute. Procjenjuje se da oko 800.000 djece ima roditelja u zatvoru. Više od milijun djece diljem Europe živi u institucionalnoj skrbi.

Stoga je Manifest za unaprjeđenje prava djece pokrenulo 14 organizacija civilnog društva za prava djece koje i vode ovu kampanju (Children of Prisoners Europe – čiji je član i Ured pravobraniteljice za djecu, Eurochild - čiji je član Savez društava "Naša djeca" Hrvatske, European Federation for Street Children, European Youth Forum, International Falcon Movement, International Juvenile Justice Observatory, Missing Children Europe, Plan EU Office, Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants, Save the Children, SOS Children’s Villages International, Terres des hommes, UNICEF i World Vision).

Tekst manifesta na hrvatskom jeziku preuzmite OVDJE!

Tagovi:

Vezano uz temu

Kristini Čunović Godišnja nagrada za promicanje prava djeteta

Čestitamo Kristini Čunović, ali i ostalim dobitnicama nagrada…

Djed i baka kao obveznici plaćanja alimentacije

I bake i djedovi mogu biti određeni kao…

Nazire li se kraj nasilju nad djecom?

Pomoć putem Hrabrog telefona djeca mogu potražiti svakim…

Pročitajte i:

djevojčica u samoizolaciji štiti se maskom za lice od koronavirusa

Koronavirus u jednom zagrebačkom vrtiću! 15 djece u samoizolaciji

Navodno je riječ o prijenosu virusa unutar obitelji, jer je zaraženi otac doputovao iz inozemstva

koronavirus i ljeto

Je li ovo tračak nade? Vili Beroš iznenadio izjavom o koronavirusu

Ministar Vili Beroš današnjom je izjavom da je koronavirus vjerojatno mutirao i oslabio dao tračak…

povratak koronavirus zbog kojeg je djevojčica vrlo zabrinuta

POVRATAK KORONAVIRUSA! Više nikome u Hrvatskoj nije ugodno! Jesmo li se odlučili za švedski model?

"Ne možemo zatvoriti granice, zaustaviti normalne životne aktivnosti, ali moramo se naučiti držati mjera i…