Mama, kupi mi robota!

Program pedagoškog odjela Muzeja suvremene umjetnosti u okviru edukativne muzejske akcije „Klik na kulturni krajolik“ održavat će se 18.4. - 18.5.2016. Tu će biti fantastičnih stvari kao što su roboti koji govore, kreću se i crtaju, a izrađivati će se i robotolike skulpture od reciklirane i stare elektronike!

Program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja ove godine odvija se pod zajedničkim nazivom Muzeji i kulturni krajolici. Njime se tematiziraju “mjesta” koja utjelovljuju neraskidivu vezu između materijalne i nematerijalne baštine na određenom području, bez obzira na njegovu veličinu, i tako s vremenom postaju “mjesta” identiteta.

U sklopu 21. Edukativne muzejske akcije Klik na kulturni krajolik, koja traje od 18.4. do 18.5.2016. u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, Pedagoški odjel MSU-a pripremio je raznovrsna i brojna događanja, izložbe, radionice i prezentacije pod naslovom Mama, kupi mi robota!, aludirajući na poznatu pjesmicu iz kasnih pedesetih Mala djevojčica (Tata, kupi mi auto…)" i prve naznake potrošačke kulture u našoj sredini. Ulogu oca iz kasnih pedesetih u velikoj mjeri danas preuzima ekonomski neovisna mama, pa smo je zbog toga i stavili u naslov našeg programa.

Početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća digitalni svijet u kakvom danas živimo tek je poprimao prve naznake. Prva računala bila su velika poput sobe. Kako i zašto su kompjutori i robotika ušli u svijet umjetnosti?

Brojni umjetnici toga vremena, od kojih su mnogi pripadali međunarodnom umjetničkom pokretu Nove tendencije, sa sjedištem u Zagrebu, zapravo su bili inženjeri, matematičari i znanstvenici. Zanimalo ih je povezivanje znanosti, filozofije, tehnologije i umjetnosti. Mnoga važna pionirska djela tog razdoblja nalaze se danas u stalnom postavu MSU-a. Ona predstavljaju nezaobilazni kulturni krajolik suvremene hrvatske i međunarodne umjetnosti.

U vodstvima i radionicama nudi se poseban doživljaj Novih tendencija kroz robotiku i druge neobične igračke pomoću kojih će se sastaviti, pokrenuti i "elektrizirati" crteži, slike i modeli.

Autorice projekta: Nada Beroš i Hana Librenjak

Radionice programa Edukativne muzejske akcije su besplatne.

Potrebne su prijave na e-mail:eduakcija@msu.hr

IZLOŽBA: GraviTrain / 19.4.-18.5.2016./ Predvorje MSU-a

U predvorju Muzeja će biti postavljena interaktivna kinetička instalacija Dubravka Kuhte, novomedijskog umjetnika. Instalacija GraviTrain - gravitacijski vlak, interaktivni je rad-igračka koji pozornost plijeni i kretanjem i promatranjem djelovanja gravitacije. Kako autor kaže, riječ je o kinetičkom prostornom crtežu koji kroz različite vrste gibanja propituje osnovne zakone fizike te silu gravitacije. Kretanja kugli proizvode raznolike ritmičke zvukove koji u praćenju njihova kretanja, osim vida aktiviraju i organ sluha promatrača, a ponekad traže od promatrača da vrate "nestašnu" kuglu koja je iskočila iz "tračnica" u GraviTrain.

Svako je kretanje oduvijek privlačilo ljude, posebno ako je riječ o kretanju koje nije programirano, nego ovisi o gravitaciji i nizu ostalih faktora u prostoru u kojem se instalacija nalazi. Zanimljivo je gledati međusobnu interakciju kuglica kao i interakciju gledatelja s kuglicama kada neka od njih isklizne.

Otvorenje izložbe je u utorak, 19.4.2016. u 18 sati. Izložba se održava u predvorju Muzeja suvremene umjetnosti.

RADIONICE I PREZENTACIJE ROBOTIKE:

Roboti iz galaksije Hrelić / Subota, 23.4.2016. od 15 do 18 sati/ Školica / 7 - 15 godina

Na kreativnoj radionici Roboti iz galaksije Hrelić će se izrađivati robotolike skulpture od reciklirane i stare elektronike. Otkrivat će se što se sve nalazi u svakidašnjim uređajima poput odbačenih tostera, grijača za vodu ili starih hladnjaka sa smetlišta. Ući će se u umove umjetnika iz pokreta Nove tendencije, čiji se radovi nalaze u stalnom postavu, i stvarat ćemo poput njih – istražujući i eksperimentirajući!

Prvo ćemo takve uređaje rastaviti i saznati od čega se sastoje i kako oni uopće rade, što ih pokreće i kako funkcioniraju, a zatim će uslijediti igra s dijelovima iskopanima iz misteriozne utrobe poznatih kućanskih aparata.

Voditelj radionice: Tomislav Zidar – Djuvedj, dizajner

Roboti, spasioci umjetnosti / Subota, 30.4.2016. od 15.30 do 19.30 sati / Predvorje / svi uzrasti

Koju ulogu imaju roboti u muzeju? Je li umjetnost u opasnosti? Mogu li je roboti spasiti? Ako da, kako je to moguće? U suradnji s naprednih hrvatskim robotičarima pokušat će se doći do odgovora. Ovi će robotičari prezentirati svoje vještine i znanja s kojima su osvojili zlatne medalje diljem svijeta.

U Muzeju će se kroz druženje s vršnjacima, igru i razgovor učiti o robotici i saznati kako je povezana sa suvremenom umjetnošću. Također će djeca vidjeti kako današnji roboti prate ravne crte, zaobilaze prepreke i spašavaju žrtve!

Voditelji prezentacije: Ivica Kolarić u suradnji s udrugom Hrvatskog društva za robotiku te udrugom Robofreak i naprednim hrvatskim robotičarima.

Elektrizirajmo legiće! / Subota, 7.5. i 14.5.2016. od 15 do 17 sati / Školica / 7 - 15 godina

Što se krije u postupku elektriziranja Lego kockica? Kako ćemo ih naučiti da same govore, kreću se i crtaju? Da postanu pravi roboti u obliku pauka, zmije, vozila? Na ovoj radionici slagat će se robot koji crta i to koristeći legice i flomastere, nakon nadahnuća radovima umjetnika kompjutorske grafike iz stalnog postava – Zbirki u pokretu.

Pomoću računala robot će crtati željenu sliku. Kako to ne bi radio u tišini, za vrijeme crtanja robot će i pjevati - i to ne bilo kako, već će oponašati dječje glasove! I najvažnije, crtež koji napravi vaš robot djeca će moći ponijeti kućama i "izložiti" ga u malom izložbenom salonu, iznad kreveta ili radnog stola.

Voditelji radionice: Tomislav Jagušt i Ivan Kunović

Neki od mojih omiljenih umjetnika su roboti / Srijeda, 18.5.2016. od 14 do 18 sat/ Školica / 8 - 12 godina

Tko kaže da roboti ne mogu biti kreativni? Svakoga dana čitat će se nove vijesti o kreativnosti robota i programa umjetne inteligencije. Pridružite se i vi u istraživanju uzoraka, boja i pokreta uz pomoć robotike i programiranja po uzoru na kompjutersku grafiku iz stalnog postava MSU-a.

Ova radionica odvija se na engleskom i hrvatskom jeziku i predstavlja jedan od način učenja engleskoga jezika kroz umjetnost. Iako je predznanje engleskoga poželjno, nije neophodno.

Voditelj radionice: Jonathan Roberts, umjetnik

http://www.msu.hr/#/hr/20958/

Tekst: Muzej suvremene umjetnosti

Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

mama čita priču pred spavanje

Kako uspostaviti rutinu spavanja kod svoga djeteta i uspješno završiti dan

Nakon teškog dana nekad je uspavljivanje djece njegov…

Ako su vaša djeca zaboravljiva i neorganizirana, onda je ovo za vas!

Što ako 'Zaboravio sam!' zapravo znači 'Ne da…

Pročitajte i:

srednjoskolci u skole

Od ponedjeljka zagrebački srednjoškolci u školskim klupama!

Iz Gradskog ureda za obrazovanje potvrđuju da s epidemiološke strane nema prepreka povratku učenika u…

dijete online

Smrt 10-godišnjakinje u Italiji: online igra koja prijeti djeci!

Prošli je četvrtak, 21. 01., u Palermu, u Italiji, tragično preminula 10-godišnja djevojčica, a policija…

žema u ppd

Niste same! Nova nada za hrvatske rodilje oboljele od poslijeporođajne depresije

Psihički poremećaji i psihoze, nažalost, još uvijek stavljaju stigmu na oboljele, a osobe s mentalnim…

Konačno opet dozvoljena pratnja na porodu: "To nam nije niti trebalo biti oduzeto"

Manekenka Sara Spinčić presretna je što će na porodu uz nju moći biti i njezin…