Majka rodila bebu kakva se rađa jednom u 625 milijuna slučajeva

U Sibiru je nedavno zabilježen nevjerojatan slučaj izvanmaterične trudnoće koja se gotovo uvijek završi iniciranim pobačajem, ali je ovoga puta beba uspjela preživjeti

Ukrajinska izbjeglica iz pokrajine Donbas (31) uspjela je da iznese trudnoću bez ijednog liječničkog pregleda, ne znajući do samog kraja da se beba ne razvija unutar maternice.

Beba je dobro i nazvana je Veronika, a ime znači “ona koja nosi pobjedu”, što je djevojčica u potpunosti zaslužila, jer samo jedna u 625 milijuna beba uspije preživjeti abdominalnu trudnoću. Beba je začeta prirodnim putem, ali se nije razvijala u maternici, već izvan nje. Izvanmaternične trudnoće poput ove redovno završavaju iniciranim pobačajem ako je rana trudnoća, a čest je slučaj da ženama operativnim putem s plodom moraju izvaditi i dio reproduktivnog organa, najčešće jajnik ili jajovod. Do sada je, uz malenu Veroniku, zabilježeno samo 12 takvih slučajeva na svijetu.

Budući da je cijela trudnoća bila u redu, roditelji su se odlučili na porođaj kod kuće. U početku je sve teklo kako treba, osjećala je sve jače i češće kontrakcije, pripremala se za porođaj, a onda su kontrakcije naglo prestale. Tada su odlučili požuriti u bolnicu gdje ju je operirao tim od čak 10 liječnika. Operacija je bila složena i vrlo rizična. Ali, njih dvije pobijedile su sve.

“Shvatili smo da je operacija bila uspješna kada je beba počela plače”, rekao je dr. Marat Zaziev, jedan od liječnika koji ju je porodio. I majka i kći sada su sigurne i zdrave. Prema pisanju ruskih medija, liječnici sada istražuju razlog prirodno začete trudnoće koja je dovela do razvoja bebe izvan maternice te će se njen slučaj i dalje razmatrati po znanstvenim i medicinskim krugovima.

 

Izvor: kurir.rs

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Izvanmaternična trudnoća

Izvanmaternična trudnoća (graviditas extrauterina) jest trudnoća koja se…

Oštećeni i neprohodni jajovodi

Zbog čega mogu nastavi problemi s jajovodima i…

krvarenje u trudnoći

Sve vrste krvarenja u trudnoći

Postoji čitav niz mogućih razloga zašto u trudnoći…

Pročitajte i:

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu