dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Lego kockica koja je zapela u nosnici sedmogodišnjeg dječaka Sameera Anwara s Novog Zelanda, ispala je odande nakon dvije godine. Tata Mudassir Anwar rekao je za Herald da je njegov 7-godišnji sin Sameer izgubio komad Lego kockice 2018. godine, rekavši roditeljima da ga je ugurao u nos.

Anwar i njegova supruga odveli su Sameera do lokalnog liječnika opće prakse koji je temeljito pregledao, ali nisu mogli pronaći komad crne plastike.

Liječnik im je rekao da dječak možda izmišlja da je stavio komad kockice u nos  ili je ona našla svoj put do probavnog sustava i prirodno izašla iz tijela

“Nikad se nije žalio”, rekao je Anwar Heraldu, rekavši kako je obitelj uglavnom zaboravila na taj komad koji nedostaje.

No proteklog vikenda dječak je, uzbuđen zbog kolača koji mu je upravo bio serviran, pomirisao poslasticu i osjetio bol u nosu.

“Njegova majka mu je tada pomogla da ispuše nos i tada je izišla ta stvar koja je nedostajala posljednje dvije godine”, rekao je Anwar.

I dječak je bio iznenađen te je uskliknuo: “Mama, našao sam Lego kockicu!”

Srećom, ovaj slučaj nije završio kobno, no roditelji moraju biti svjesni toga da se gotovo polovina nesretnih slučajeva u kojima stradaju djeca dogodi se u vlastitoj kući ili dvorištu. Padovi, opekline trovanje, uklješteni prstić i, među najčešćim nevoljama, kad dijete proguta neki predmet, vrebaju u najvećoj mjeri u vlastitom domu. Kako pomoći djetetu koje se guši?

Progutani predmet koji sklizne ravno u želudac nije razlog za brigu jer će sam izaći na prirodan način. No ako krene pogrešnim putem i zaustavi se u dišnom sustavu, strano tijelo može ometati bebino disanje i prouzročiti gušenje. Dječak s Novog Zelanda imao je, čini se, puno sreće.

Ako vaše dijete kašlje neko vrijeme nakon što je progutalo neki predmet ili veliki komad hrane, sve je u redu. Nemojte ga lupkati šakom po leđima jer time nećete ništa postići. Ako pak ima snažan napadaj kašlja, zacrvenjelo se ili poplavjelo, znak je da se strano tijelo našlo u dušniku. Odmah odvedite dijete na hitnu (u sjedećem položaju), gdje će mu strani predmet biti izvađen.

Ako dijete ne ispušta nikakav zvuk, ne vrišti i ne plače, poplavjelo je i ne može udahnuti, znak je da se guši. U tom slučaju potrebno je brzo djelovati kako bi se izbacio strani predmet koji blokira grlo.

Ako se to dogodilo djetetu mlađem od godinu dana, sjednite i položite ga na trbuh preko svojih koljena i podlaktice pridržavajući mu glavu dlanom iste ruke u nešto nižem položaju u odnosu na tijelo kako bi progutani predmet lakše izašao. Zatim lagano lupkajte šakom bebina leđa između lopatica. Ako je metoda uspješna i predmet izađe u usta, nježno ga uklonite.

Kod djeteta starijeg od godinu dana primijenite Heimlichov zahvat. Taj je postupak primjenjiv samo ako unesrećeni ne može ispustiti zvuk te ako se lupkanje šakom po leđima pokazalo neuspješnim. Osoba na kojoj se vrši zahvat mora stajati ili sjediti.

Zahvat se sastoji od pritiskanja pluća u donjem dijelu, čime se podiže tlak u prsnom košu i potiskuje zaglavljen predmet. Kod zahvata je potrebno stati iza unesrećene osobe, stisnuta šaka jedne ruke postavlja se u središnju liniju ispod rebara na način da je palac okrenut prema trbuhu. Druga se ruka stavlja preko prve i podlaktice se rašire. Zatim se šake naglo i snažno utiskuju u trbuh i snažno povuku prema gore.

Kod gušenja nikako ne pokušavajte odstraniti predmet prstima, preokrenuti dijete naglavačke držeći ga za noge niti izazivati povraćanje.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Besplatna izložba za djecu 'Kockice u Karlovcu'

Dobar razlog za posjet Karlovcu ovog vikenda! Zabava…

Recenzija animirane akcijske komedija Lego Batman Film

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih…

Postanite turistički vodič svojoj djeci

Obično turisti koji dolaze na nekoliko dana u…

Supruge dvojice braće rodile točno u isto vrijeme

Iako su njihove supruge bile udaljene čak 130…

Pročitajte i:

dijete online

Smrt 10-godišnjakinje u Italiji: online igra koja prijeti djeci!

Prošli je četvrtak, 21. 01., u Palermu, u Italiji, tragično preminula 10-godišnja djevojčica, a policija…

žema u ppd

Niste same! Nova nada za hrvatske rodilje oboljele od poslijeporođajne depresije

Psihički poremećaji i psihoze, nažalost, još uvijek stavljaju stigmu na oboljele, a osobe s mentalnim…

Konačno opet dozvoljena pratnja na porodu: "To nam nije niti trebalo biti oduzeto"

Manekenka Sara Spinčić presretna je što će na porodu uz nju moći biti i njezin…

Crveni nosovi

CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori dolaze izmamiti osmijeh u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Ovi veseljaci sa širokim osmjesima na licu posjećuju mjesta u potresom pogođenim područjima i donose…