Lavlje slavlje u Zoološkom vrtu

U subotu, 30. svibnja, od 10 do 16 sati posjetitelji Zoološkog vrta grada Zagreba kroz raznovrsne će edukativne sadržaje pobliže moći upoznati tajanstveni svijet mačaka

Lavlje slavlje započet će predstavljanjem vladajućeg čopora: lava Lea i njegovih družica Ayane i Nyote. Ovaj popularni trojac već godinu dana zajedno živi u jednoj od najljepših nastambi Zoološkog vrta - na lavljoj stijeni Kidepo. Inače sramežljivi Leo brzo je prepoznat kao pravi vođa čopora. Njegove šarmantne družice najviše uživaju u igri, lovu na zebre od papira te popodnevnom drijemanju na velikoj stijeni usred nastambe.

1

Ove kraljevske životinje poznati su gurmani pa će u subotu u 10 sati posjetitelji moći promatrati hranjenje lavova posebnom poslasticom – boeuf cruom, tj. sirovom govedinom.

Tzv. Čoporativno druženje nastavit će se u edukativnom kutku. Tamo će posjetitelji uz razne preparate kao što su zubi, čeljusti, pandže i krzno moći saznati po čemu su lavovi slični, a po čemu različiti od ostalih mačaka Zoološkog vrta.

8

Arheolozi lavljeg srca

Posebno zanimljiva je radionica Arheolozi lavljeg srca gdje će se djeca sklona avanturi moći okušati u ulozi arheologa te sudjelovati u iskapanju dijela kostura špiljskog lava koji je nekada živio i na području Hrvatske.

Kreativno raspoloženi posjetitelji u sklopu radionice Safari moći će izraditi vlastiti dalekozor za promatranje lavova ili pak vlastitu lavlju masku.

Zoološki vrt grada Zagreba osim lavova nastanjuje i najelegantnija od svih mačaka – gepard Sifa. Tu su i rijetki euroazijski risovi Brko i Blu poznati po čupercima na ušima i kratkim repićima te specifičnom načinu lova. Jednako rijetki su i kineski leopardi Anjuna i njegova partnerica Lira koje krasi gusto narančasto krzno prošarano crnim pjegama te rep dug skoro jedan metar. Pretpostavlja se da danas živi samo oko 3500 kineskih leoparda, a ovaj je par svoje mjesto pod suncem pronašao baš u Zagrebu.

10

U svijetu je do danas opisano 37 vrsta mačaka. Mačke, od malih domaćih do velikih grabežljivaca, nastanjuju široko područje Europe, Azije, Afrike te obiju Amerika.

5

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Radionice za djecu: Fora priča superjunak

Naša kolumnistica Danijela Miklec puna je kreativnih ideja,…

Zoološki vrt gostuje na Samoborskom fašniku

Zoološki vrt grada Zagreba i ove godine surađuje…

Božić u ŠPUD-u: podržimo mlade kreativce na najjače!

Ovu subotu, 14. prosinca 2019. od 11 do…

Europska noć istraživača 2019.

U Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku ove će…

Pročitajte i:

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava pravu dramu zbog odvojenosti od sina Rocca…

Ivica Kostelić o rođenju blizanki i evekuaciji iz bolnice u Petrovoj

Jedna o rodilja koja je ispred bolnice u Petrovoj proživljavala pravu dramu nakon razornog potresa…