Izložba je postavljena u sklopu programa Žbicanj, odnosno svibnja kojeg je gradonačelnik Milan Bandić 21. ožujka 2018. proglasio mjesecom posvećenom vožnji bicikla u Zagrebu.

Darinka Jug zahvalila se Hrvatskom športskom muzeju na suradnji kao i kustosici izložbe Tei Hatadi, mladoj multimedijalnoj umjetnici, te je naglasila kako su joj još prije 20 godina bivši ravnatelji, gospodin Zdenko Jajčević i gospođa Đurđica Bojanić, pomogli i dozvolili da "kopa" po biciklističkoj prošlosti. Pozvala je sve prisutne riječima: „Budite ponosni na svoje pretke koji su zagrebačkim ulicama krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća jurili na biciklima, te barem ponekad u njihovo ime sjednite na bicikl i provozajte se našim gradom.

Ravnateljica muzeja, gospođa Bilić, osvrnula se na postav izložbe istaknuvši bogati fundus Hrvatskog športskog muzeja.

“Hrvatski športski muzej danas raspolaže izuzetno bogatom građom koju čini oko 45.000 predmeta, oko 200.000 fotografija i negativa te oko 30.000 jedinica dokumentacijske i knjižne građe. Želja mi je da kroz ovu izložbu još jednom potvrdimo značaj sporta u razvoju hrvatskog društva i hrvatske kulture kroz prigodnu prezentaciju dijela bogate zagrebačke i hrvatske sportske baštine. “

kronika-uspjeha-povijest-bicikla-u-zagrebu
17.5.2018 zagreb izlozba na temu biciklizma u zagrebu foto: josip regovic

Zagreb je krajem devetnaestog stoljeća imao 36.000 stanovnika, a bio je velegrad u kojem je osnovano Prvo hrvatsko društvo biciklista, kao i prvi sportski savez i to biciklistički. Dakle, Zagreb nije samo pratio trendove nego ih je i stvarao. Tu su izložene činjenice; fotografije, karte, medalje, pokali i sve što danas možete vidjeti u ovom tunelu je dokaz da je biciklizam bio najpopularniji sport u Zagrebu početkom dvadesetog stoljeća,rekao je između ostalog gradonačelnik Milan Bandić, nakon čega je izložbu otvorio riječima koje su korištene na prvim utrkama u Zagrebu kako bi se označio start: "Jesu li gospoda spremna? Pozor! Napried!

Izložena dokumentacija izbor je iz zbirke povijesti biciklizma u Hrvatskoj, a govori o velikoj popularnosti bicikla u Zagrebu i uspjehu zagrebačkih i hrvatskih biciklista s kraja devetnaestog pa sve do sredine dvadesetog stoljeća.

Izložba je otvorena do 31. svibnja, svakim danom od 9 do 21 sati, ulaz je slobodan.

kronika-uspjeha-povijest-bicikla-u-zagrebu
17.5.2018 zagreb izlozba na temu biciklizma u zagrebu foto: josip regovic

Tekst: press Foto: Josip Regović