Mladi William Wenton, dječak s čudesnom sposobnošću odgonetanja zagonetki, hrvatsku je čitateljsku publiku osvojio još lani, odmah po objavljivanju hrvatskog izdanja svjetske uspješnice Bobbieja Peersa. No norveški su pisac, i njegov mladi junak, sada dobili novo, vrlo važno, priznanje. Američka ih je udruga Parents' Choice Foundation uvrstila na popis preporuka Parents' Choice Award za 2017. godinu.

Parents' Choice Foundation od svog osnutka 1978. godine služi kao neovisni vodič za najkvalitetniju literaturu za djecu, medije i igračke. Budući da vjeruju kako su sva djeca rođena kao mali znanstvenici, glazbenici, umjetnici i književnici i kako te dječje talente treba razvijati kroz igru i učenje, iste su godine utemeljili Parents' Choice Award. Zadaća odbora za dodjeljivanje nagrade, koji čine odgojitelji, znanstvenici, umjetnici, knjižničari, roditelji i, naravno, djeca, jest da odabire djela čiju su izvrssnost prepoznali. Te preporuke potom služe kao pouzdan i neovisan izvor podataka za roditelje i sve ostale uključene u proces brige o djeci.

Uvrštavanjem na ovaj popis William Wenton našao se u prestižnom društvu malih junaka poput Harryja Pottera i Ivy Pocket i time se potvrdio kao nadolazeća snaga u dječjoj književnosti.

            Zbog zanimljivih likova koji se hvataju u koštac sa zlom, čitatelji će žudjeti za dodatnim stranicama o Williamu i pitat će se gdje će ih još odvesti njegova bionička pustolovina jer ovo je, očito, samo početak. Kradljivac luridija zaista i jest bio samo početak priče čiji vam nastavak Naklada Ljevak s ponosom najavljuje uoči povratka u školske klupe.

Sadržaj:

Glavni junak knjige Kradljivac luridija, dvanaestogodišnji dječak William Wenton, ima čudesnu sposobnost razbijanja šifri. William pokušava shvatiti zašto je njegova obitelj pred osam godina bila primorana promijeniti ime i u dramatičnim okolnostima pobjeći iz svog londonskog doma u Norvešku, gdje su prinuđeni na skroviti život ispunjen tajnama i strahom. Kad njegov genijalni talent za razbijanje šifri bude nenadano otkriven, William se suočava s neviđenim opasnostima koje su godinama iz potaje vrebale na njega.

Ovaj uzbudljiv avanturistički roman, prvi dio trilogije o dječaku s neobičnim talentom Williamu Wentonu, u više od četrdeset zemalja prepoznat je kao štivo u kojem će jednako uživati djeca diljem svijeta, a prema romanu će uskoro biti snimljen i film.

kradljivac-luridija-dobitnik-nagrade-parents-choice-award-za-literarnu-izvrnost

Broj stranica: 288

Cijena: 99 kn

Izdavač: Naklada Ljevak, 2016.

Kako do besplatnog primjerka?

Prva čitateljica ili čitatelj koji pošalju svoje podatke na mejl urednistvo@roditelji.hr s naznakom "Kradljivac luridija" na svoju će kućnu adresu dobiti primjerak knjige! Sretno!

Dobitnica knjige je Jelena Kovačević iz Belog Manastira.

Tekst: press, I.T.

Foto: press