Koronavirus u Hrvatskoj! Hoće li zatvoriti škole i vrtiće?

Bilo je pitanje vremena kad će virus stići u našu zemlju, no brojni stručnjaci slažu se je kako je pustošenje trgovina radi stvaranja zaliha hrane, psihoza koja je stvorena, pa i šuškanja o tome treba li ili ne zatvoriti škole i vrtiće, ipak pretjerano

Koronavirus je stigao u Hrvatsku; jedan mlađi muškarac kod kojeg je potvrđena infekcija trenutačno se nalazi u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Bilo je pitanje vremena kada će koronavirus stići i u našu zemlju, no brojni stručnjaci koji ovih dana istupaju u javnost kažu kako nema mjesta panici, jer je riječ o virusu sličnom influenca virusu s kakvim se čovječanstvo susreće svake godine i od kojeg je lani umrlo 65 tisuća ljudi. Prema posljednjim podacima HZJZ-a, od koronavirusa je trenutačno u svijetu umrlo 2618 ljudi.

Već smo pisali o mjerama opreza, koje su zapravo slične kao i kad je u pitanju svaka druga viroza i gripa, a najvažnije su temeljito pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi te izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima s puno ljudi. Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić za N1 televiziju je rekao kako se ne smije toliko paničariti te da mu se mjere, poput zatvaranja granica, čine pretjeranima, osobito kad znamo koje je vrijeme inkubacije i kako virus reagira. Podaci kažu kako od posljedica ovog virusa najčešće umiru starije osobe, dok za djecu mlađu od 10 godina nema ni jednog smrtnog slučaja u svijetu.

Roditelje najviše interesira i to što će biti s nastavom nakon što je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj koronavirusa. Za sada nema naznaka o zatvaranju škola, no Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je zabranilo učenička putovanja u susjednu Italiju, koja je žarište koronavirusa u Europi. Neke škole već danas su poslale roditeljima informativni mail o preventivnim mjerama koje škola želi poduzeti kako bi maksimalizirala zdravstvenu zaštitu. U mailu navode sve one mjere opreza koje je propisao HZJZ te ih mole da djecu koja pokazuju i blage simptome viroze, popit kašlja ili surenja nosa, ne šalju u kolektiv.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Harry and Meghan Markle

Na meti kritika zbog koronavirusa

Princ Harry, čiji je otac zaražen koronavirusom, i…

ovlaživač zraka za kuću

Ovlaživanje zraka - važna metoda u borbi protiv koronavirusa

Suhi zrak isušuje sluznicu i čini je propusnom…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da…

Pročitajte i:

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava pravu dramu zbog odvojenosti od sina Rocca…

Ivica Kostelić o rođenju blizanki i evekuaciji iz bolnice u Petrovoj

Jedna o rodilja koja je ispred bolnice u Petrovoj proživljavala pravu dramu nakon razornog potresa…

anita dujić

Policija joj pokucala na vrata zbog koronavirusa, a ona ih pohvalila

"Bravo dečki, tako se to radi!", pohvalila je manekenka hrvatske policajce