Koronavirus je stigao u Hrvatsku; jedan mlađi muškarac kod kojeg je potvrđena infekcija trenutačno se nalazi u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Bilo je pitanje vremena kada će koronavirus stići i u našu zemlju, no brojni stručnjaci koji ovih dana istupaju u javnost kažu kako nema mjesta panici, jer je riječ o virusu sličnom influenca virusu s kakvim se čovječanstvo susreće svake godine i od kojeg je lani umrlo 65 tisuća ljudi. Prema posljednjim podacima HZJZ-a, od koronavirusa je trenutačno u svijetu umrlo 2618 ljudi.

Već smo pisali o mjerama opreza, koje su zapravo slične kao i kad je u pitanju svaka druga viroza i gripa, a najvažnije su temeljito pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi te izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima s puno ljudi. Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić za N1 televiziju je rekao kako se ne smije toliko paničariti te da mu se mjere, poput zatvaranja granica, čine pretjeranima, osobito kad znamo koje je vrijeme inkubacije i kako virus reagira. Podaci kažu kako od posljedica ovog virusa najčešće umiru starije osobe, dok za djecu mlađu od 10 godina nema ni jednog smrtnog slučaja u svijetu.

Roditelje najviše interesira i to što će biti s nastavom nakon što je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj koronavirusa. Za sada nema naznaka o zatvaranju škola, no Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je zabranilo učenička putovanja u susjednu Italiju, koja je žarište koronavirusa u Europi. Neke škole već danas su poslale roditeljima informativni mail o preventivnim mjerama koje škola želi poduzeti kako bi maksimalizirala zdravstvenu zaštitu. U mailu navode sve one mjere opreza koje je propisao HZJZ te ih mole da djecu koja pokazuju i blage simptome viroze, popit kašlja ili surenja nosa, ne šalju u kolektiv.

Tekst: D. P.

Fotografija: Profimedia