Svakodnevno slušamo koliko je važan boravak i aktivnost djece u prirodi. Mogućnosti zdravog življenja nekada i sada evidentno su drugačije, ali činjenica da se sve više osvještava važnost prirode potiče nas na što duži boravak izvan stambenog prostora, jer rezultati istraživanja zaista su potresni. Prema portalu Zdrava krava, britansko istraživanje pokazalo je da se 64 posto djece igra izvan kuće samo jednom tjedno, 28 posto nije se u zadnjih nekoliko godina nijednom prošetalo prirodom, 21 posto nije nikada posjetilo farmu, a svaki peti nikad se nije popeo na drvo.

Igra u prirodi je nužna jer smanjuje negativne osjećaje, djeca se osjećaju slobodnije, a vesele boje poput zelene potiču kreativnost. Također, grupne aktivnosti pospješuju socijalne vještine pa je danas sve više organiziranih dječjih kampova kojima se potiče orijentacija djeteta izvan prostora, istraživački pristup, intelektualna znatiželja i kreativno izražavanje.

Takav pristup promovira i Udruga Praktikum koja kao jednu od najbitnijih djelatnosti navodi poticanje zdravih stilova života kroz osmišljavanje i provedbu projekata usmjerenih na tjelesnu aktivnost djece i mladih. Udruga tijekom proljetnih i ljetnih praznika organizira umjetničke dječje kampove. Kampovi uključuju izložbe i radionice u muzejima, učenje kroz zabavu, slobodnu igru u prirodi i na plaži, likovno izražavanje i još mnoštvo toga. U proljetnom kampu djeca osnovnoškolci će kroz četiri dana, u tjednu od 3.4. do 6.4.2018. gledati izložbe u muzejima, posjetiti ZOO, provoditi likovne radionice na temu velikih umjetnika, upoznavati Zagreb kroz zanimljive priče, gledati kultne dječje filmove i slušati bajke te kroz edukativni dio naučiti kako lakše usvojiti školsko gradivo. Ljetni Art kamp umjetnički je tjedan na moru, od 19.06. do 26.06.2018. u hostelu „Cvrčak“ u Dugoj uvali gdje će djeca slikati prirodne krajolike po promatranju, natjecati se u sportskim igrama i igrati se na plaži. Više o programima pogledajte na web stranici ili Facebooku Udruge Praktikum.

Tekst i foto: press