U vrijeme korona krize zahvalni smo i dajemo podršku zdravstvenim djelatnicima, vatrogascima, vojsci, političarima, trgovcima i mnogim drugima koji su važni za funkcioniranje države i društva u ovo vrijeme. Međutim, vrlo malo se govori o obiteljima. Odnosno, o roditeljima i djeci. Zbog toga su Udruga Najsretnija beba Hrvatske i Abeceda roditeljstva odlučile pokrenuti inicijativu "Pljesak za roditelje i djecu". Izađite na svoje balkone i prozore u subotu, 18. travnja, u 19 sati, i pljeskom im dajte podršku.

"Želimo senzibilizirati javnost i pružiti potporu  roditeljima koji moraju obavljati svoj posao od kuće, odrađivati kućanske poslove, brinuti za djecu i još voditi računa o dječjim školskim obavezama i zadaćama. Pitamo li se kako je roditeljima koji  uz sav ovaj strah i  nesigurnost moraju  odjednom znati vrlo vješto baratati kompjuterima i raznim softverima kako bi pomogli djeci da odrade  svoje zadatke. Sjetimo se obitelji koje su uz sve to ostale bez krova nad glavom ili bez prihoda zbog otkaza koje su roditelji dobili. Zaplješćimo i djeci jer se ne mogu družiti sa svojim prijateljima i slobodno se igrati u parku - a svi znamo koliko je to djeci potrebno i važno za psihofizički razvoj", kaže Sanjica Ćaćić, predsjednica udruge Abeceda roditeljstva.

Udruge Najsretnija beba Hrvatska i Abeceda roditeljstva već godinama pružaju pomoć i podršku roditeljima, pa tako i u ovoj krizi, tijekom koje su za njih organizirali mnoga besplatna savjetovanja i edukacije. Ovom akcijom žele učiniti i nešto više, tj. osvijestiti javnost i državne institucije o položaju u kojem se u ovom trenutku nalaze mnoge obitelji u nastojanju da odgovore izazovima svakodnevice. Da je roditeljima u ovoj krizi najteže, potvrdio nam je u nedavnom intervjuu i dr. Ranko Rajović, autor NTC sustava učenja, član Mense i Vijeća za darovitu djecu, kojemu se mnogi roditelji obraćaju za pomoć. Zbog njih, tj. kako bi im olakšao ovu situaciju, ovaj ugledni psiholog pokrenuo je online projekt Vrijeme za NTC.

"Ovo je potpuno čudna situacija, s kojom se do sada nismo susretali. Ljudi su zatvoreni, većina radi online i imaju radno vrijeme kod kuće, djeca ne idu u školu, rijetko se izlazi, tako da roditelji i djeca provode puno vremena zajedno. Uz to, imamo jako puno mjera opreza kojih se moramo pridržavati. I, naravno, događaju se i problemi kod kuće, poput nervoze ili svađa, a ako ova situacija potraje, toga će, nažalost, biti još više. Roditelji sada moraju naučiti biti strpljivi, suzdržati se u nekim situacijama, a uz puno ljubavi i razumijevanja i to će biti moguće. Od roditelja i njihovog ponašanja ovisi kako će djeca proći kroz ovu krizu. Zato je moj savjet roditeljima neka se educiraju, čitaju korisne savjete, suzdrže se u nekim situacijama, naprave kućne poligone i dozvole djeci igre koje aktiviraju kreativnost", rekao je dr. Rajović u intervjuu za Roditelje.hr, a kojeg u cjelosti možete pročitati OVDJE.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia