Djeca i roditelji, uz pomoć odgajatelja i drugog vrtićkog osoblja, predano su radili kako bi mališani imali što ugodnije mjesto za igru

Novo idejno rješenje uređenja dvorišta osmislile su Maja Kljenko i arhitektica Tatjana Liktar Elez čija su djeca također Bajkini štićenici. Vodeći se ekološkim pristupom za renoviranje su se, između ostalog, koristili i razni otpadni materijali poput starih guma, plastične i kartonske ambalaže, starih raznobojnih tkanina, čepova te drvenih podloga, a koje su vrtiću, uz većinu ostalih potrepština, donirali roditelji.

Za uzgoj biljaka korišten je i kompost koji su neki roditelji donijeli iz svoje kućne radinosti. Od starih odbačenih stvari napravljene su razne zanimljive didaktičkeigračke.

kad-se-male-ruke-sloze-sve-se-moze

Glazbeni instrumenti od plastičnih čepova

„Naši vrijedni domari su stare gume obojili i od njih napravili pješčanike i cvijetnjake. Od raznih plastičnih čepova izradili smo glazbene instrumente koje smo objesili po drveću i koji uz pomoć vjetra proizvode pravu malu prirodnu simfoniju. Kartonske kutije poslužile su za izradu vlakića, razne tkanine za izradu šatora, od plastičnih boca napravljene su teglice u kojima će naši mali istraživači saditi začinsko bilje o kojem će svakodnevno voditi brigu i uočavati promjene u njihovom rastu“, objasnila je ravnateljica vrtića Vesna Hervoj. Istaknula je da vrijedni roditelji koji osim što stvaraju novu, atraktivniju vizuru vrtićkog dvorišta, razvijaju i ekološku svijest djece o važnosti ponovne uporabe odbačenih predmeta.

Dječji vrtić Bajka  ima veliko dvorište koje klinci svakodnevno koriste te su novim konceptom osmišljeni razni kutci – povrtnjak, kutak za ptice, glazbeni, avanturistički, prometni, edukativni kutak koji će djeci zasigurno predstavljati stalne izazove i inspiraciju za stjecanje novih znanja.

Roditelji koji su se odazvali u velikom broju složni su da vrtići nisu samo mjesta u kojima ostavljaju djecu na čuvanje nego odgojno-obrazovane institucije koje im svojim programima daju temelje za daljnji razvoj i uspjeh u životu. Upravo zato su se udružili kako bi im zajedničkim snagama osiguraju uvjete za što ugodniji, kvalitetniji i veseliji boravak u vrtiću jer kad se „male i velike ruke slože sve se može“.

kad-se-male-ruke-sloze-sve-se-moze

Tekst i foto: Dječji vrtić Bajka