Uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrazovanja članovi Jumicar tima održali su predavanje o ulozi i ponašanju djece u prometu, te svim malim posjetiteljima – učenicima zagrebačkih osnovnih škola  omogućili vožnju pravim malim benzinskim automobilima na prometnom poligonu pod nadzorom instruktora i u suradnji s prometnim policajcima.

Program Jumicar, nastao je prije dva desetljeća u Finskoj, uspješno se već godinama provodi u većini europskih zemalja, a od lani prisutan je i u Hrvatskoj. Do sada je Jumicar program, sastavljen od predavanja o prometnim pravilima, ulozi svih sudionika u prometu i poželjnog ponašanja, te samostalne vožnje svakog učenika automobilima na prometnom poligonu uz nadzor i asistenciju instruktora, prošlo više od 13 i pol tisuća učenika drugih i trećih razreda u 136 osnovnih škola na području grada Zagreba i zagrebačke županije. Tijekom lanjskog i ovogodišnjeg ljeta s programom su se upoznala i djeca u nekoliko drugih gradova diljem Hrvatske.

Veliko značenje za preventivni odgoj djece u prometu kroz ovaj program, utemeljen na pedagoškim standardima razvijenog dijela Europe i prihvaćenog od prometne i školske struke, a najviše od učenika i roditelja, u našoj zemlji prepoznali su i podržali Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije, te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba.

„Djeca su naša budućnost, ali i naša odgovornost. Oni su u prometu najranjiviji i najugroženiji i zato im već u ranoj školskoj dobi moramo omogućiti što djelotvorniju edukaciju i pripremu za sigurno snalaženje na ulici, na nogostupu, na pješačkom prijelazu, na kolniku. A Jumicar program upravo to daje djeci i zato ga školska djeca s odušeljenjem prihvaćaju. Cilj nam je svake godine obuhvatiti što više školske djece u Hrvatskoj, a ako uz pomoć mjerodavnih ministarstava i zajednice, kao i društveno odgovornih tvrtki, projekt Jumicar postane sastavni dio redovitog školskog programa, vjerujem da će već dogodine biti dostupan svakom učeniku drugog i trećeg razreda u cijeloj zemlji“. – rekao je voditelj programa Jumicara i nositelj licence za Hrvatsku Alan Alagić.

Sljedeća radionica Jumicara bit će organizirana na Jarunu za učenike Osnovne škole Ivan Meštrović u Zagrebu.