Četvrto izdanje festivala održat će se od 20. do 24. veljače 2019. u zagrebačkom kinu Europa uz mnoštvo filmova, radionica i raznih događanja za djecu i njihove roditelje. Glavni natjecateljski program donijet će presjek najvažnijih dugometražnih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, dok iz popratnih programa valja izdvojiti selekciju kratkometražnih filmova, poseban program Klasici s gostima unutar kojeg, posebno za ovu priliku, poznate ličnosti iz svijeta kulture biraju svoje omiljene filmove. Tu je i među publikom vrlo popularni program Moj prvi odlazak u kino (MPOK) ‒ blok igranih i animiranih filmova namijenjen mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu.

Od filmova iz glavnog natjecateljskog programa već možemo najaviti jedno od najvažnijih ostvarenja za djecu u posljednjih nekoliko godina, ne samo na regionalnoj nego i svjetskoj razini, Zlogonje srpskog redatelja Raška Miljkovića. Zlogonje donose priču o usamljenom dječaku Jovanu koji boluje od cerebralne paralize i čiji se život iz temelja mijenja s dolaskom nove učenice Milice uz čiju će pomoć iskusiti sve što se dotada činilo potpuno nemogućim. Film je premijerno prikazan na prestižnom dječjem festivalu u Torontu (TIFF Kids) gdje je i nagrađen glavnom nagradom. Niz se nastavio i na možda najvažnijem festivalu za djecu u Europi, onom u Zlínu, gdje je osvojio nagradu za glavnu dječju ulogu, i nakon toga, ukratko, pokorio svijet odnosno većinu poznatih svjetskih filmskih festivala za djecu.

jos-mjesec-dana-do-pocetka-4-kinokino-festivala

Poseban film o jednoj posebnoj djevojčici dolazi nam iz Afrike, odnosno Kenije. Premijerno prikazan u Berlinu, Supa Modo govori o devetogodišnjoj Jo, velikoj obožavateljici akcijskih filmova s dvije velike životne želje ‒ da postane super-heroj te da snimi film sa sobom u glavnoj ulozi. Jedino u svijetu fantazije Jo može zaboraviti da je terminalno bolesna i da većinu vremena koje joj je preostalo mora provoditi u krevetu, ali sve se okreće naglavačke kada se cijelo selo ujedini da je uvjeri da su njezine super-moći zaista stvarne, a ona do posljednjeg trenutka bila sretna. Nagrađivan na brojnim festivalima, od Durbana do Edinburgha, Supa Modo podsjeća da čak i kad nas napuste, mali heroji poput Jo nastavljaju inspirirati sve oko sebe.

jos-mjesec-dana-do-pocetka-4-kinokino-festivala

Ove godine profesionalni žiri čine filmska edukatorica iz Finske Marjo Kovanen, redateljica Čejen Černić (Uzbuna na Zelenom Vrhu) te spisateljica Olja Savičević Ivančević (Adio kauboju, Pjevač u noći, Nasmijati psa). Gošća iz Finske iskoristit će svoj dolazak u Zagreb kako bi prenijela tamošnje iskustvo filmske edukacije u školama, od predškolskog do srednjoškolskog stupnja, a sve u cilju razvoja filmske pismenosti kod učenika. O najboljim filmovima odlučivat će, kao i svake godine, i dječji žiri sastavljen od pet osnovnoškolaca, a svi posjetitelji odlučivat će o dobitniku nagrade publike. Ovim putem pozivamo sve zainteresiraneosnovnoškolce u dobi od 12 do 15 godina koji žele biti dio dječjeg žirija da se prijave na natječaj. Potrebno je poslati kratko motivacijsko pismo i listu 10 najdražih filmova s kratkim obrazloženjem na: katarina@kinokino.hr. U prijavi je potrebno napisati kontakt roditelja ili staratelja (ime i prezime, telefon i e-mail) te naziv škole. Prijave traju do 30. siječnja.

Desetljećima jedni od najvjernijih posjetitelja kina Europa Petar (redatelj) i Vesna (scenaristica) Krelja koje često viđamo nerazdvojne u prvim redovima, izabrat će za program Klasici s gostima film koji smatraju nezaobilaznim i za današnje generacije. Nakon projekcije, Petar i Vesna razgovarat će s mladim gledateljima i tako provjeriti imaju li stari filmovi isti utjecaj na nove generacije koje dolaze.

Za vrijeme festivala održat će se i niz radionica za djecu kako bi im vrijeme boravka u kinu bilo ispunjeno učenjem i zabavom. Redateljica uspješnog filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka Uzbuna na Zelenom Vrhu (Zlatna arena za najbolju debitanticu) i članica žirija Čejen Černić održat će radionicu pod nazivom Prvi filmski korak čiji će sudionici dobiti zadatak da osmisle originalnu priču, a rezultat njihovog zajedničkog kreativnog rada bit će prijavljen na natječaj HAVC-a za razvoj scenarija što će možda dovesti i do stvaranja novog dječjeg filma u hrvatskoj kinematografiji!

Kao i prošle godine, održat će se radionica Dizajniramo filmski plakat u suradnji s dizajnericom Andreom Sužnjević iz nagrađivanog studija Šesnić&Turković čiji će produkt biti plakat jednog od filmova iz ovogodišnjeg glavnog programa, kao i radionica Od kina do učionice: radionica metodike nastave kratkometražnog filma namijenjena nastavnicima, odgajateljima, knjižničarima i svim odgojno-obrazovnim djelatnicima. Kako iz godine u godinu nailazi na veliko zanimanje i odaziv, radionica će ove godine imati veći broj termina i gostujućih predavača. Prijave za ovu i ostale radionice počinju uskoro, a sve informacije bit će objavljene na službenoj stranici festivala.

KinoKino Festival pokrenuo je kreativni tim Zagreb Film Festivala, sve novosti i informacije pratite na kinokino.hr.

jos-mjesec-dana-do-pocetka-4-kinokino-festivala

Tekst i foto: press