ZmaJurjevo je zabavno obiteljsko događanje kojeg od 21. do 22. travnja 2018. u parku Ribnjaku organiziraju udruge Red Čuvara grada Zagreba, Red Srebrnog Zmaja, Hrvatski viteški red templara O.S.M.T.H. i MPR+. Manifestacija se održva pod pokroviteljstvom gradonačlnika Grada Zagreba Milana Bandić, Gradskog ureda za kulturu, Gradskog ureda za gospodarstvo, HEP-a, Školske knjige, HBO Adria i Zmajske pivovare. Ovaj najveći zagrebači srednjovjekovni sajam će kroz niz kulturnih, zabavnih i edukativnih aktivnosti oživjeti svijet srednjeg vijeka.

Cilj ZmaJurjeva je na zabavan i poučan način obilježiti početak proljeća i Jurjev dan, uz jedinstveni doživljaj srednjovjekovnog sela i načina života ondašnjih ljudi. Događaj je inspiriran legendom o borbi Svetog Jurja i opakog zmaja, koju će članovi Reda vjerno oživjeti u predstavi „Legenda o svetom Jurju i Zmaju“ uz scenografiju i kostime koju su vlastoručno izradili prema izvornim primjercima iz tradicionalnih materijala.

jeste-li-spremni-za-povratak-u-srednji-vijek

Evo što za vikend možete očekivati na ZmaJurjevu:

  • Družnje i sudjelovanje u viteškim nadmetanjima i sportovima uz proširenu ponudu edukativnog i zabavnog sadržaja.
  • Posjetitelji se mogu okrijepiti u srednjovjekovnoj taverni uz tradicionalne specijalitete i pivo prema izvornoj recepturi.
  • Kroz cjelodnevni program odrasli i djeca mogu sudjelovati u mnoštvu nesvakidašnjih zabavnih aktivnosti, poput bacanja koplja, traženja zmajevih jaja i povlačenju užeta.
  • Uz viteške sportske aktivnosti, posjetiteljima na raspolaganju stoje i edukativno-zabavne radionice. Djeca mogu sudjelovati u radionicama kaligrafije i heraldike, slušati bajke i izrađivati srednjovjekovne zmajeve.
  • Glavni događaj ZmaJurjeva je večernja predstava „Legenda o svetom Jurju i Zmaju", povijesno-glazbeni spektakl oživljene povijesti u izvedbi Reda čuvara grada Zagreba.

Više o samom događaju i rasporedu aktivnosti možete pogledati na digitalnom svitku: www.zmajurjevo.hr.

jeste-li-spremni-za-povratak-u-srednji-vijek

Tekst i foto: press