Zanimljiva poruka povezana s koronavirusom kruži društvenim mrežama. Naime, riječ je o savjetu jednog tajvanskog stručnjaka, za kojeg u poruci ne navode ime, koji tvrdi kako jednostavnu provjeru imate li koronavirus možete sami napraviti. Duboko udahnite i zadržite dah više od 10 sekundi.  Ako ga uspješno dovršite bez kašlja, nelagode, osjećaja boli i sličnog, to dokazuje da u plućima nema fibroze, što u biti znači da nema infekcije. Test radite svako jutro.

Kad dođe do povišene temperature i/ili počnete kašljati, pluća su vam zasigurno već oboljela od fibroze. Također se preporučuje svakih 15 minuta vlažiti usta i grlo, jer će voda ili bilo koja druga tekućina virus brzo premjestiti u želudac, gdje će ga želučana kiselina uništiti, pojašnjava se u poruci.

Točan način na koji je novi virus ušao u ljudsku populaciju i načini širenja s čovjeka na čovjeka nisu još sa sigurnošću utvrđeni. Zasad se, kažu u HZJZ-u, ne može reći jesu li ljudi zaraženi alimentarnim putem (konzumacijom neadekvatno termički obrađenih namirnica životinjskog porijekla), respiratornim putem (udisanjem aerosola koji nastaje pri manipuliranju životinjama i obradi mesa i ostalih proizvoda životinjskog porijekla), izravnim kontaktom (unosom infektivnog materijala, izlučevina ili krvi životinja putem sluznice ili oštećene kože) ili nekim drugim putem. No izdali su mjere za suzbijanje bolesti, među kojima su najznačajnije temeljito pranje ruku toplom vodom barem 20 sekundi, izbjegavanje dodirivanja usta, nosa i očiju neopranim rukama, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima, redovito provjetravanje prostorija i sl.

Tekst: D. P.

Fotografija: Profimedia