Ideja ovog projekta jest u svakom djetetu (i to u veoma ranoj dobi) i posjetitelju u publici probuditi malog Da Vincija – u smislu potrebe za promišljanjem kako funkcioniraju mehanizmi koje nas okružuju.

U današnje vrijeme kada već trogodišnjaci koriste svu moguću tehniku (mobitele, računala, DVD uređaje, tablete), postavljamo si pitanje: mijenja li nas tehnika koja nepovratno i svakodnevno napreduje toliko da će nove generacije posve izgubiti potrebu za propitkivanjem i istraživanjem? Ovom predstavom koja metaforički prikazuje i evoluciju čovjeka općenito i evoluciju svijeta današnjeg homo sapiensa potiče se kritičko mišnjenje i postavljaju pitanja: Kako nastaje? Kako funkcionira? Što će se dogoditi ako...?

Predstavom se dokazuje da napretkom tehnologije ona i dalje ostaje u funkciji čovjeka jer ona, koliko god savršena bila nema mogućnost razmišljanja. Razum ima čovjek koji upravlja - a da bismo i dalje bili vrsta koja napreduje moramo sačuvati potrebu za propitkivanjem.

Igraju: Petar Banda, Matija Kačan

Prema ideji: Radovana Ruždjaka

Kostimografkinja: Tea Matanović

Oblikovanje svjetla: Roman Bahat

Oblikovanje tona: Daniel Biffel

Scenski pokret: Petar Banda

Izrada scenografije: Nenad Levak i Dominik Milanović

Izrada rekvizite i likovna obrada: Zoran Branković

Grafičko oblikovanje: Tea Matanović

Tehnički genijalci: Igor Brkić (izrada ruke) i Vedran Relja (izrada noge)

Fotografkinja: Maja Kljaić

Inspicijentica: Aline Arlavi Šarkezi

Kratak osvrt na sezonu 2014/2015. u Trešnji

Odigrano je preko 200 predstava, koje je posjetilo gotovo 50 000 djece, roditelja, učitelja, odgajatelja. Bile su čak četiri premijere: Pepeljuga (studeni 2014.), Anđeli imaju krila, zar ne? (prosinac 2014.), Ana Frank (ožujak 2015.) te Postolar i vrag (ožujak 2015.).

Trešnja je gostovala u Rijeci, Čakovcu, Kutini, Koprivnici, Sesvetama, u dalekom Tel Avivu, i još je očekuje gostovanje u Nizozemskoj (Breda) te na 55. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku.

Organizirala je plesno natjecanje Mia Čorak Slavenska i reviju dječjeg suvremenog i klasičnog plesa Dani Silvije Hercigonje. Participirala je u humanitarnim događanjima i podupirala projekte raznih udruga koji se bave poboljšanjem kvalitete života djece i mladih, te primila mlade snage u ansambl. Dvjestotinjak djece je uspješno završilo Trešnjine radionice.

Na kraju sezone Gradsko kazalište Trešnja poručuje:

Hvala svima koji su nas pratili, podržavali, sugerirali i bili dio naše sezone. Veselimo se novim izazovima, pozivamo sve da nas prate i dalje te s veseljem najavljujemo našu prvu premijeru u sljedećoj godini - predstavu Domaća zadaća, u režiji Mire Međimorca, koju očekujemo polovicom listopada. Za sljedeću sezonu smo pripremili i brojne nove projekte i aktivnosti o kojima ćemo vas uskoro i obavijestiti.

Tekst i foto: Gradsko kazalište Trešnja