Na izložbi će inovativne ideje i projekte predstaviti više od 200 sudionika iz nekoliko hrvatskih županija, uglavnom studenti s vodećih domaćih fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, Grafičkog fakulteta u Zagrebu, Prometnog fakulteta u Zagrebu, Geodetskog fakultet u Zagrebu, Naftno-rudarskog fakultet u Zagrebu, Strojarskog fakulteta iz Slavonskog broda, Fakulteta elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Osijek i Visokog tehničkog učilišta Bjelovar te srednjih strukovnih škola iz većeg dijela Hrvatske. Među sudionicima izložbe i ove je godine nekoliko uspješnih inovatora i poduzetnika s kojima će mladi moći razmijeniti iskustva poput ambasadora izložbe, poznatog inovator, osnivača i direktora tvrtke DOK-ING Vjekoslava Majetića.

Popratni program izložbe namijenjen je također mladima, ali i njihovim roditeljima i profesorima. Izdvajamo inspirativna predavanja „Kreativnost u obrazovanju“ Predraga Palea, „Što je zajedničko IT industriji i ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji“ Marka Severa i „Hoće li nam roboti oteti posao/Zašto upisati FER“ Ane Sović Kržić. U panel diskusiji predviđena je rasprava o inovacijama i zakonodavnom okviru Republike Hrvatske. Mladima će osobito zanimljive biti informatičke i robotičke radionice Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog saveza CB radioklubova te natjecateljske radionice „ZXQuest“ i SMS@433“ Elektroničkog i računalnog kluba. Jedna od glavnih tema izložbe je elektromobilnost u Hrvatskoj, pa će na tu temu biti izloženo i nekoliko vrlo zanimljivih vozila.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada te u suradnji s partnerima, Udrugom inovatora Hrvatske, Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije, Društvom pedagoga tehničke kulture i informatike Grada Samobora i Srednjom školom „Ivan Švear“ iz Ivanić-Grada.

Tekst i foto: press