Izložba Čarobna družba – Vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini

Evo jedne zanimljive izložbe za sve koji vole vile, vilenjake i coprnice! Etnografski muzej u Zagrebu, institucija od nacionalnog značaja koja čuva i promiče kulturu i baštinu, i Iva Lulić, samostalna umjetnica, inače nagrađivana umjetnička fotografkinja poznata po svojim bajkovitim fotografijama mitskih bića, predstavljaju javnosti novu izložbu pod nazivom Čarobna družba – Vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini. Izložba je otvorena od 11. do 31. prosinca, a za vrijeme trajanja bit će popraćena brojnim događanjima, kazališnim predstavama, bajko-pričaonicama, radionicama, vilinskim balom, nagradnim igrama te stručnim predavanjima

Iva Lulić je u Podravini 2012. godine započela autorski fotografski projekt kako bi stvorila autentične fotografije inspirirane narodnim vjerovanjima Podravine.

Ciklus fotografija koje prikazuju nadnaravna bića Podravine rezultat je autoričinog trogodišnjeg rada u Podravini. Snimanja su se odvijala diljem Podravine, od repaških i bilogorskih šuma, rukavaca Drave, Đurđevačkih peska do podravskih njiva, livada, seoskih dvorišta i starinskih interijera, a nadnaravna bića uprizorilo je lokalno stanovništvo. Autorica, inaće po struci povjesničarka umjetnosti i etnologinja uspješno spaja fotografski medij i tradicionalne ikonografske elemente vezane uz nadnaravna vjerovanja Podravine, a svijet u kojem se susreću realno i bajkovito postignut je znalačkom razradom koncepta, promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji te pronicljivom igrom očišta – odozgo, odozdo.

U projekt se 2014. godine uključuje Etnografski muzej terenskim istraživanjima – kazivanja i priče suvremenih sugovornika, istraživanja arhivske građe te ostalih dostupnih izvora i objavljene literature. Fotografije na izložbi uklopljene su u bajkoviti podravski ambijent koji je obitavalište velikog broja nadnaravnih bića, dok je etnološko-folklorističko tumačenje teme sadržano u popratnim tekstovima legendi i kataloga izložbe. Obrađena tema s područja duhovne kulture na inovativan način se predstavlja javnosti kroz sinergijski pristup koji spaja suvremenu umjetničku scenu i etnologiju te kulturnu antropologiju. Autorica tekstova i izložbe je kustosica Etnografskog muzeja Danijela Križanec Beganović.

vilinsko kolo_foto_Iva_Lulic_nova

Predstave, bajko-pričaonice i vilinski bal

Izložba je koncipirana tematski prema pojedinačnim nadnaravnim bićima - vilama i vilovnjacima, coprnicama, morama, divljim deklama, vedima, mrakima i mrakuljama itd. – vjerovanja koja zauzimaju važno mjesto u tradicijskoj kulturi, a suvremeni trendovi modernog društva pokazuju kako su ovakve teme i danas iznimno dobro prihvaćene i popularne u cijelom svijetu. Takvim pristupom istraživanoj temi dobivena je relevantna baza podataka iz koje je autorica tekstova crpila autentične opise i tumačenje odabranih vjerovanja u nadnaravna bića. Izložbom se razmotrila i transformacija nekih nadnaravnih likova koji u procesima modernizacije i globalizacije bivaju izvučeni iz tradicijske kulture i počinju živjeti u popularnoj kulturi građanskog društva.

Na izložbi svojim trodimenzionalnim prikazima likova sudjeluju i Zdenko Bašić, nagrađivani akademski filmski animator, poznati i priznati autor animiranih filmova i slikovnica Sjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene, Zdravko Tišljar, slikar, grafičar, dizajner, svestrani i priznat likovni umjetnik te nekolicina mlađih likovnih autora – Marija Plečko, Petra Orbanić i Maja Jurjević. Izložba će biti obogaćena i zvukovima prirode karakterističnima za Podravinu, u kompilaciji Ive Vičića, umjetnika koji se već godinama bavi snimanjem zvukova prirode.

Izložba je otvorena 11. prosinca, a za vrijeme trajanja bit će popraćena brojnim događanjima, kazališnim predstavama, bajko-pričaonicama, radionicama, vilinskim balom, nagradnim igrama te stručnim predavanjima.

Autorica izložbe: Danijela Križanec Beganović, kustosica

Autorica fotografskog projekta: Iva Lulić

Autorica likovnog postava: Nikolina Jelavić Mitrović

Suradnica na izložbi: Mareta Kurtin

Autor zvučne kulise: Ivo Vičić

Gostujući autori izložbe: Zdenko Bašić, Zdravko Tišljar, Marija Plečko, Petra Orbanić i Maja Jurjević

Autori tekstova kataloga izložbe: Danijela Križanec-Beganović, Luka Šešo, Matija Dronjić

Demonska coprnjica_foto_Iva_Lulic_

Tekst i foto: promo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Dan otvorenih vrata centra KNAP

Danas, 13. rujna, Centar kulture na Peščenici KNAP…

Upoznajte djecu s talijanskim futuristima

Muzej suvremene umjetnosti po prvi put predstavlja zagrebačkoj…

Mitska bića Hrvatske

U ponedjeljak, 13. kolovoza u 21 sat u…

Radionice za djecu: U muzejskom hladu 3

U Etnografskom muzeju u Zagrebu uskoro na red…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…