Iva Lulić je u Podravini 2012. godine započela autorski fotografski projekt kako bi stvorila autentične fotografije inspirirane narodnim vjerovanjima Podravine.

Ciklus fotografija koje prikazuju nadnaravna bića Podravine rezultat je autoričinog trogodišnjeg rada u Podravini. Snimanja su se odvijala diljem Podravine, od repaških i bilogorskih šuma, rukavaca Drave, Đurđevačkih peska do podravskih njiva, livada, seoskih dvorišta i starinskih interijera, a nadnaravna bića uprizorilo je lokalno stanovništvo. Autorica, inaće po struci povjesničarka umjetnosti i etnologinja uspješno spaja fotografski medij i tradicionalne ikonografske elemente vezane uz nadnaravna vjerovanja Podravine, a svijet u kojem se susreću realno i bajkovito postignut je znalačkom razradom koncepta, promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji te pronicljivom igrom očišta - odozgo, odozdo.

U projekt se 2014. godine uključuje Etnografski muzej terenskim istraživanjima - kazivanja i priče suvremenih sugovornika, istraživanja arhivske građe te ostalih dostupnih izvora i objavljene literature. Fotografije na izložbi uklopljene su u bajkoviti podravski ambijent koji je obitavalište velikog broja nadnaravnih bića, dok je etnološko-folklorističko tumačenje teme sadržano u popratnim tekstovima legendi i kataloga izložbe. Obrađena tema s područja duhovne kulture na inovativan način se predstavlja javnosti kroz sinergijski pristup koji spaja suvremenu umjetničku scenu i etnologiju te kulturnu antropologiju. Autorica tekstova i izložbe je kustosica Etnografskog muzeja Danijela Križanec Beganović.

izlozba-carobna-druzba-vjerovanja-u-nadnaravna-bica-u-podravini

Predstave, bajko-pričaonice i vilinski bal

Izložba je koncipirana tematski prema pojedinačnim nadnaravnim bićima – vilama i vilovnjacima, coprnicama, morama, divljim deklama, vedima, mrakima i mrakuljama itd. - vjerovanja koja zauzimaju važno mjesto u tradicijskoj kulturi, a suvremeni trendovi modernog društva pokazuju kako su ovakve teme i danas iznimno dobro prihvaćene i popularne u cijelom svijetu. Takvim pristupom istraživanoj temi dobivena je relevantna baza podataka iz koje je autorica tekstova crpila autentične opise i tumačenje odabranih vjerovanja u nadnaravna bića. Izložbom se razmotrila i transformacija nekih nadnaravnih likova koji u procesima modernizacije i globalizacije bivaju izvučeni iz tradicijske kulture i počinju živjeti u popularnoj kulturi građanskog društva.

Na izložbi svojim trodimenzionalnim prikazima likova sudjeluju i Zdenko Bašić, nagrađivani akademski filmski animator, poznati i priznati autor animiranih filmova i slikovnica Sjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene, Zdravko Tišljar, slikar, grafičar, dizajner, svestrani i priznat likovni umjetnik te nekolicina mlađih likovnih autora - Marija Plečko, Petra Orbanić i Maja Jurjević. Izložba će biti obogaćena i zvukovima prirode karakterističnima za Podravinu, u kompilaciji Ive Vičića, umjetnika koji se već godinama bavi snimanjem zvukova prirode.

Izložba je otvorena 11. prosinca, a za vrijeme trajanja bit će popraćena brojnim događanjima, kazališnim predstavama, bajko-pričaonicama, radionicama, vilinskim balom, nagradnim igrama te stručnim predavanjima.

Autorica izložbe: Danijela Križanec Beganović, kustosica

Autorica fotografskog projekta: Iva Lulić

Autorica likovnog postava: Nikolina Jelavić Mitrović

Suradnica na izložbi: Mareta Kurtin

Autor zvučne kulise: Ivo Vičić

Gostujući autori izložbe: Zdenko Bašić, Zdravko Tišljar, Marija Plečko, Petra Orbanić i Maja Jurjević

Autori tekstova kataloga izložbe: Danijela Križanec-Beganović, Luka Šešo, Matija Dronjić

izlozba-carobna-druzba-vjerovanja-u-nadnaravna-bica-u-podravini

Tekst i foto: promo