Diamonds are a girl's best friend – pjevušila je Marilyn Monroe prije šezdesetak godina. Iako je pjesma nesumnjivo komična, podsjeća ipak na drevnu istinu – nakit je, bilo jednostavan ili kićen, ljudima bio važan od najstarijih vremena. Uz osnovnu želju, koja je u ljudskoj prirodi, da se nakitom privuče nečija pažnja, nošenjem nakita često se prenosila važna poruka o pripadnosti određenom narodu ili zajednici, religiji, društvenom statusu i slično. Za arheologe je nakit vrlo važna kategorija nalaza. Njegova različitost odraz je mode i trendova u prošlosti, također pomaže pri preciznijem datiranju arheološkog konteksta (osobito u grobovima), tehnike izrade puno govore o znanju i razvoju obrade u različitim materijalima, a stil ukazuje na porijeklo i indirektno nudi informacije o kulturnim i trgovačkim vezama naših predaka.

Nesumnjivo je da nakit ranosrednjovjekovnih Slavena, predstavljen na ovoj izložbi, pripada najfinijim i vrlo detaljno izrađenim ukrasima. Izložba nije „tipična“ prezentacija arheoloških nalaza iz određenog razdoblja, područja ili određene etničke grupe. Autori su je definirali kao prezentaciju određene vrste predmeta – onih kojima se ukrašavalo ljudsko tijelo i nošnja, proizvoda ranosrednjovjekovnih obrtnika, jedinstvenih umjetnička djela, s naglaskom na njihovu estetsku i tehnološku vrijednost.

Autori izložbe su AndrzejPiotrowski, MagdalenaRuszkowskaiJoanna Żołkowska, kustosi Odjela za srednji i novi vijek u Državnom arheološkom muzeju u Varšavi. Izložba je prvi put postavljena u Varšavi 2007. godine, a nakon toga je gostovala u nekoliko gradova u Njemačkoj, Norveškoj i Irskoj. Zagrebačka će ju publika moći pogledati u Arheološkom muzeju od 26. rujna do 11. prosinca 2016. godine.
Arheološka izložba Blago srednjeg vijeka bit će postavljena u Arheološkom muzeju u Zagrebu od kraja rujna do početka prosinca 2016. godine. Izložba prikazuje 487 jedinstvenih nalaza pronađenih prilikom arheoloških istraživanja provedenih u prošlome stoljeću. Riječ je o srebrnim, brončanim, staklenim i zlatnim predmetima od kojih su mnogi bogato ukrašeni, a neki se na ovoj izložbi prvi put izlažu. Predmeti se čuvaju u zbirkama Državnog arheološkog muzeja u Varšavi, a potječu s arheoloških lokaliteta u Poljskoj, Bjelorusiji i Ukrajini uz pojedine predmete koji potječu iz zbirki 19. stoljeća

Tekst i foto: promo