Izložba Ane Kuzmanić ‘Ti si malen, ja sam velik’

U Galeriji Miroslav Kraljević u Šubićevoj 29 u Zagrebu, 18. prosinca otvara se izložba Ane Kuzmanić, koju možete pogledati sve do 23. siječnja 2016.

U posljednje dvije godine se kao jedna od okosnica galerijskog programa javlja podrška mladim umjetnicima pri produkciji novih radova. U situaciji u kojoj su javna davanja za nezavisnu kulturu minimalna i nesigurna, Galerija Miroslav Kraljević pokušava djelovati kao katalizator i platforma razvoja, te pružiti umjetnicima savjetodavnu i financijsku podršku pri realizaciji novoga rada. Galerija jednom godišnje raspisuje Natječaj za produkciju novoga rada koji je otvoren umjetnicima do 35 godina i na koji se prijavljuju projekti koji su tek u začetku. Nakon izložbe Ive Cepanec Masters u rujnu 2014. godine, na drugom je natječaju izabran prijedlog Ane Kuzmanić.

2

Interdisciplinarno umjetničko istraživanje Ane Kuzmanić započinje iščitavanjem dječjih slikovnica iz različitih vremenskih perioda i prostora s fokusom na prostor bivše Jugoslavije. U istraživanju se posebno istaknula knjiga ˝Jedva čekam da odrastem: poruke djece odraslima˝ urednice Branke Praznik koja ujedno postaje početna točka daljnjeg umjetničkog istraživanja. Knjiga je izdana u Zagrebu 1980. godine, a prenosi izjave djece o njihovoj svakodnevnici. Knjiga podjednako odražava lokalnu povijest kao i autoričino osobno iskustvo djetinjstva (Ana je rođena 1980.) Međutim, dok su dječje izjave u knjizi interpretirane politički neutralno, Ana Kuzmanić ih iščitava kroz ideologiju vremena i mjesta u kojem su nastali.

Inspirirana knjigom, Ana Kuzmanić osmišljava seriju interaktivnih radionica s djecom u dobi od šest do osam godina (ukupno tri radionice održane su u listopadu i studenom 2015. u suradnji s pedagoginjama Ivanom Đulom i Milicom Kostanić iz platforme Artarea). Kroz radionice su prikupljene pisane i likovne reakcije djece, a s njima su obrađene četiri teme: odnos s odraslima, iskustvo javnog prostora, rat i sukob te njihove osobne želje.

promo_brzobrzo-1200x901

Tokom radionica Ana je koristila brojne slikovnice kao podlogu za otvaranje tema i rasprava da bi potom razvila vlastitu metodologiju za prikupljanje dječjih svjedočanstava. Središnja tema Aninog rada jest prepoznati kako se kod djece manifestiraju ideološke pretpostavke u riječ, sliku i natpis. Djetinjstvo je uvijek proizvod ideološke konstrukcije - djeca prenose ono što vide u medijima, čuju kod kod kuće i uče u vrtićima.

Kroz izložbu autorica stoga teži prikazati dvije prizme ideološke konstrukcije djetinjstva - s jedne strane društvo kasnog jugoslavenskog socijalizma, a s druge strane društvo uznapredovalog kapitalističkog konzumerizma. Odabirom dječjih izjava koje će pokazati na izložbi, autorica daje vlastitu sliku odnosa djeteta i njegove okoline, a njeno je istraživanje prvenstveno orijentirano na osvještavanje kompleksne mreže ideoloških odnosa u društvu. Na taj način rad Ane Kuzmanić prerasta prostor za prezentaciju dječjih izjava i teži postati prostor dijaloga, te platforma za društveno i političko djelovanje.

index-833x625

Tekst i foto: promo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dan otvorenih vrata centra KNAP

Danas, 13. rujna, Centar kulture na Peščenici KNAP…

Upoznajte djecu s talijanskim futuristima

Muzej suvremene umjetnosti po prvi put predstavlja zagrebačkoj…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Pročitajte i:

dijete u kućnoj izolaciji zbog epidemije koronavirusa

Novi apel ministra Beroša oko koronavirusa: 'Moramo biti sumnjičavi...'

Poslana je i snažna poruka o zaštiti ljudi koji u ovim teškim okolnostima dodatno trpe…

trudnica umrla od koronavirusa tijekom porođaja u bolnici

Tijekom porođaja umrla trudnica zaražena koronavirusom

Nesretna žena prva je žrtva koronavirusa među trudnicama. Beba je, srećom, spašena, no u bolnici…

koronavirus

Alemka Markotić: "Sada je valjda svima jasno da nitko nije imun na koronavirus!"

U Zagrebu od koronavirusa umro muškarac rođen 1974. godine, koji nije bolovao od niti jedne…

franka batelić i sin viktor

Sada je sreća potpuna u obitelji Ćorluka! I oni su jači od koronavirusa

Pjevačica Franka Batelić Iz Zagreba je s malenim Viktorom otišla u rodnu Istru, dok se…