Odgovornost poslodavaca prema djelatnicima raste u gospodarskim granama čiji stručnjaci lako pronalaze posao bilo gdje u svijetu. Kako bi ih zadržali u Hrvatskoj, poduzeća im povrh dobre plaće nude i niz nematerijalnih pogodnosti, a posebno se vrednuju one vezane uz bolje usklađivanje poslovnih i privatnih obveza. Istaknuto je to na konferenciji „Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo“ na kojoj su napredni Mamforce standardi dodijeljeni hrvatskoj podružnici tvrtke BKS Bank AG, Poslovnoj inteligenciji i Verso Altima Groupu, a osnovni Odvjetničkom društvu Hanžeković & Partneri te tvrtkama Megatrend poslovna rješenja i Fiducia. „Riječ je o poslovnim subjektima koji promiču ravnotežu privatnog i poslovnog života te omogućavaju jednake mogućnosti razvoja karijere za žene i muškarce. Radna se klima najbrže mijenja u tvrtkama koje se za zaposlenike natječu sa stranim tržištima, no pomaci se vide i u drugim sektorima. Nakon pet godina Mamforce standarda, vidimo pozitivne promjene u tvrtkama koje poštuju obiteljski život zaposlenika. Smanjuje se broj izostanaka s posla, zaposlenici su zadovoljniji, a tvrtke produktivnije“, istaknula je Diana Kobas Dešković, kreatorica Mamforce standarda.

Najveće se promjene u odnosu prema zaposlenicima događaju u realnom sektoru, no svijest o tome raste i u državnom te javnom sektoru. Diana Kobas Dešković istaknula je kako na bolji položaj zaposlenih treba utjecati država poreznim rasterećenjem zdravstvenih, socijalnih i odgojnih usluga koje im poslodavci financiraju.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je kako poboljšanje uvjeta rada i povećanje plaća utječe na ostanak ljudi u Hrvatskoj. Otkrio je kako je Ministarstvo ugovorilo projekte vrijedne nekoliko desetaka milijuna kuna koji će utjecati na uvjete rada, posebice u sezoni.

„Poslodavci su prepoznali da će im se uz ulaganje u različite poslovne ideje i resurse pozitivno vratiti i ulaganje u čovjeka, tj. ljudske potencijale. Zadaća je Vlade da kroz svoje strateške i zakonodavne aktivnosti stvori poticajno poslovno okruženje, ali i mogućnost da svaki zaposlenik može biti predan svojem poslu tijekom radnog vremena, a to može biti ako ima osiguranu skrb o članovima obitelji – od najmlađih do najstarijih“, istaknula je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Tvrtke koje su ove godine primile Mamforce standard, zaposlenike pri zapošljavanju i razvoju karijere ne dijele po spolu, a kako bi im omogućili što bolji osobni i obiteljski život, omogućuju im, među ostalim, fleksibilno radno vrijeme te rad od kuće kad su djeca bolesna.

Organizatori konferencije „Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo“ su Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, Hrvatska udruga poslodavaca i Jutarnji list.

it-tvrtke-postaju-najodgovorniji-hrvatski-poslodavci

Tekst i foto: press