Tajni prijatelj

Samo jedan papirić iz vreće Djeda Mraza koji se ovih dana vrzmao po našoj redakciji bio je dovoljan da ove godine prvi put u životu dobijem „tajnog prijatelja“. Ne imaginarnog, nego zaista tajnog. Toliko tajnog da on i ne zna da sam mu ja prijateljica! Razlog zašto ga ove godine imam zapravo je vrlo jednostavan – uljepšati blagdansko vrijeme nekome s kim se ne družim na dnevnoj bazi, iako dijelimo isti radni prostor 40 sati u tjednu. Poput mene, svaki zaposlenik u mojoj tvrtci na taj je način dobio „novog prijatelja“ kojem bi u narednim danima trebao činiti lijepe stvari, na neki ga način usrećiti ili mu olakšati svakodnevicu, a za Božić mu darovati nešto od srca.

Ova naoko dječja igra u sebi nosi mnogo dublju poruku. Uostalom, nije li tako sa svim dječjim igrama! Povrh svega, donosi poruku zajedništva. Kad osvijestimo da u poslovnom okruženju provedemo većinu „odraslog“ života, postaje jasnije koliko su odnosi koje tamo održavamo važni za naše cjelokupno biće. Odlaziti na posao s grčem u trbuhu, voditi razgovore sa zadrškom i osam sati dnevno provoditi čekajući kraj radnoga vremena život je kakav si nitko od nas ne bi poželio.

ispratite-2018-uz-novu-sensu

Pa ipak, takva okruženja vrlo su česta. Kako to promijeniti? Empatijom, brižnošću, razumijevanjem… Ljudskošću. To je ono što nam nitko ne bi smio oduzeti, iako se često krije pod navalom „života“. Krije se čak i u ovo blagdansko vrijeme kad bi ljudskost trebala biti naša temeljna vrijednost.

Ne dopustite joj da se izgubi! Za to nije potrebno izvući ceduljicu s imenom iz vreće Djeda Mraza (iako je to uvijek dobar podsjetnik). Dovoljno je osvrnuti se oko sebe, na radnome mjestu, u školi ili vrtiću koju pohađaju vaša djeca, za obiteljskih okupljanja, na ulici... Darujte svoje vrijeme, svoje lijepe geste, osmijeh i zagrljaj. Budite „tajni prijatelj“ koji donosi radost i spokoj. U tome vam želim svu sreću!

ispratite-2018-uz-novu-sensu

Tekst i foto: Sensa