Stoji li vaše dijete uvijek sa strane, čitajući ili udubljujući se u vlastite aktivnosti? Ili je najglasnije u skupini pa ga drugi rado slijede? Svako dijete, pa i svaka odrasla osoba, u sebi ima osobine ekstrovertirane i introvertirane ličnosti. Te osobine su kod nekih vrlo primjetne, dok su kod drugih  skrivene i mogu se pretvoriti se u obrambene mehanizme.

O skrivenim kvalitetama introveritrane djece čitajte ovdje.

Osobine ekstrovertiranosti i introvertiranosti važno je primijetiti rano i slijediti djetetove želje i potrebe. Te osobine mogu utjecati na školski uspjeh djeteta, njegovo samopouzdanje, ali i kasnije na niz životnih odluka koje će dijete donositi kao odrasla osoba, npr. na izbor zanimanja ili partnera.

Koja je razlika između introvertiranosti, asocijalnosti i sramežljivosti? Prepoznaje li sustav otvorenu i zatvorenu djecu, uvažava li ih ili ih tretira kao probleme i zašto? O tim i drugim pitanjima govorit će na Tribini (KIC, Preradovićeva 5, Zagreb) u utorak, 24. siječnja u 19 h Ivana Merlin, prof. psihologije, Škola za medicinske sestre Vinogradska i Sanja Grujić Pietri, učiteljica u razrednoj nastavi, OŠ Ivana Gorana Kovačića. Tribinu vodi teoretičarka Marija Ott Franolić.

Tekst: roditelji.hr Foto: Profimedia