žena zabrinuta zbog zdravlja i situacije s koronavirusom

“Imam zakazanu punkciju zbog sumnje na tumor. Što sada?” Kako funkcionira liječenje najtežih bolesnika?

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se zdravstveni sustav pomalo vraća u normalni mod funkcioniranja. I, uistinu, čini se sve kako bi se u ovim teškim okolnostima pružila skrb najhitnijim pacijentima. Kako stvari izgledaju "iz prve ruke" ispričala nam je predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera čiji projekt - besplatni taksi prijevoz žena na kemoterapiju - ovih dana spašava brojne pacijentice

“Hrvatski zdravstveni sustav pomalo se vraća u normalni mod funkcioniranja. I dalje su na snazi pojaćanje preventivne mjere u svrhu zaštite pacijenata i zdravstvenih djelatnika od koronavirusa, a činimo sve kako bi se druge zdravstvene usluge, prvenstveno one koje se odnose na najteže bolesnike, redovito provodile. Tako smo izdali upute o zbrinjavanju okloloških pacijenata i u razgovoru s ravnateljima Klinika za onkologiju, potvrđeno je da se obavlja sve što je nužno. Onkološke bolesnike, koji su se liječili u KB Dubrava, premjestili smo u druge bolnice, dogovoreno je da neki liječnici iz KB Dubrava operacije obavljaju u drugim bolnicama, a rješavamo i logistiku kako bi se onkološki bolesnici liječili i u bolnici u Zaboku. Izvjesno je da hladni pogon neće funkcionirati kao prije, ali hitni slučajevi hoće”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, osvrčući se na situaciju u zdravstvenom sustavu, kojeg je uzdrmao koronavirus.

Kako stvari, doista, funkcioniraju u praksi, pitali smo Ivanu Kalogjeru, predsjednicu Udruge “Nismo same”, koja je i sama onkološki pacijent. Ona je svoj preventivni pregled obavila prije izbijanja krize, no u rujnu u KB Dubrava ima zakazan “magnet” te, kao i svi ostali, ne zna što će biti s tim pregledom.
“Ovih dana kontaktiraju me mnoge žene koje se liječe od raka. Evo, baš maloprije sam pričala s gospođom koja je za nekoliko dana trebala ići u KB Dubrava na citopunkciju zbog sumnje na tumor. Telefonski pokušava dobiti neku informaciju što će biti s tim pregledom i gdje će ga obaviti, ali nitko joj se ne javlja. Najviše su zbunjene upravo žene koje su trebale obaviti pregled u bolnici u Dubravi, koja je sada stacionarni centar za koronavirus”, kaže Ivana i napominje kako je sada, u najtežim trenucima, kada ne funkcionira ni javni prijevoz, do punog izražaja došla važnost njezina projekta besplatnog taksi prijevoza za žene oboljele od raka, u koji je uključeno oko 200 taksista.

Samo danas organizirala sam 20 vožnji za žene koje su trebale ići na kemoterapiju. Čujem da kemoterapija normalno funkcionira, što me jako veseli, s time da taksisti ne mogu ući u krug bolnice, već ostavljaju žene ispred bolničke rampe, a potom one, uz sve moguće mjere (dezinfekciju, mjerenje temperature i sl.), ulaze na odjel kroz sporedni ulaz”, kazala je predsjednica Udruge Nismo same.

Tekst: D. P.
Fotografije:

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

majka priča o socijalnoj otuđenosti svoje kćeri koja ne izlazi iz kuće

Majka sasvim iskreno: 'Nije mi normalno da je moja 14-godišnjakinja stalno u kući!' Što kažu stručnjaci?

Nakon alarmantnih podataka koji pokazuju zastrašujući porast ovisnosti…

Pročitajte i:

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…