"Hrvatski zdravstveni sustav pomalo se vraća u normalni mod funkcioniranja. I dalje su na snazi pojaćanje preventivne mjere u svrhu zaštite pacijenata i zdravstvenih djelatnika od koronavirusa, a činimo sve kako bi se druge zdravstvene usluge, prvenstveno one koje se odnose na najteže bolesnike, redovito provodile. Tako smo izdali upute o zbrinjavanju okloloških pacijenata i u razgovoru s ravnateljima Klinika za onkologiju, potvrđeno je da se obavlja sve što je nužno. Onkološke bolesnike, koji su se liječili u KB Dubrava, premjestili smo u druge bolnice, dogovoreno je da neki liječnici iz KB Dubrava operacije obavljaju u drugim bolnicama, a rješavamo i logistiku kako bi se onkološki bolesnici liječili i u bolnici u Zaboku. Izvjesno je da hladni pogon neće funkcionirati kao prije, ali hitni slučajevi hoće", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, osvrčući se na situaciju u zdravstvenom sustavu, kojeg je uzdrmao koronavirus.

Kako stvari, doista, funkcioniraju u praksi, pitali smo Ivanu Kalogjeru, predsjednicu Udruge "Nismo same", koja je i sama onkološki pacijent. Ona je svoj preventivni pregled obavila prije izbijanja krize, no u rujnu u KB Dubrava ima zakazan "magnet" te, kao i svi ostali, ne zna što će biti s tim pregledom.
"Ovih dana kontaktiraju me mnoge žene koje se liječe od raka. Evo, baš maloprije sam pričala s gospođom koja je za nekoliko dana trebala ići u KB Dubrava na citopunkciju zbog sumnje na tumor. Telefonski pokušava dobiti neku informaciju što će biti s tim pregledom i gdje će ga obaviti, ali nitko joj se ne javlja. Najviše su zbunjene upravo žene koje su trebale obaviti pregled u bolnici u Dubravi, koja je sada stacionarni centar za koronavirus", kaže Ivana i napominje kako je sada, u najtežim trenucima, kada ne funkcionira ni javni prijevoz, do punog izražaja došla važnost njezina projekta besplatnog taksi prijevoza za žene oboljele od raka, u koji je uključeno oko 200 taksista.

"Samo danas organizirala sam 20 vožnji za žene koje su trebale ići na kemoterapiju. Čujem da kemoterapija normalno funkcionira, što me jako veseli, s time da taksisti ne mogu ući u krug bolnice, već ostavljaju žene ispred bolničke rampe, a potom one, uz sve moguće mjere (dezinfekciju, mjerenje temperature i sl.), ulaze na odjel kroz sporedni ulaz", kazala je predsjednica Udruge Nismo same.

Tekst: D. P.
Fotografije: