žena zabrinuta zbog zdravlja i situacije s koronavirusom

“Imam zakazanu punkciju zbog sumnje na tumor. Što sada?” Kako funkcionira liječenje najtežih bolesnika?

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se zdravstveni sustav pomalo vraća u normalni mod funkcioniranja. I, uistinu, čini se sve kako bi se u ovim teškim okolnostima pružila skrb najhitnijim pacijentima. Kako stvari izgledaju "iz prve ruke" ispričala nam je predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera čiji projekt - besplatni taksi prijevoz žena na kemoterapiju - ovih dana spašava brojne pacijentice

“Hrvatski zdravstveni sustav pomalo se vraća u normalni mod funkcioniranja. I dalje su na snazi pojaćanje preventivne mjere u svrhu zaštite pacijenata i zdravstvenih djelatnika od koronavirusa, a činimo sve kako bi se druge zdravstvene usluge, prvenstveno one koje se odnose na najteže bolesnike, redovito provodile. Tako smo izdali upute o zbrinjavanju okloloških pacijenata i u razgovoru s ravnateljima Klinika za onkologiju, potvrđeno je da se obavlja sve što je nužno. Onkološke bolesnike, koji su se liječili u KB Dubrava, premjestili smo u druge bolnice, dogovoreno je da neki liječnici iz KB Dubrava operacije obavljaju u drugim bolnicama, a rješavamo i logistiku kako bi se onkološki bolesnici liječili i u bolnici u Zaboku. Izvjesno je da hladni pogon neće funkcionirati kao prije, ali hitni slučajevi hoće”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, osvrčući se na situaciju u zdravstvenom sustavu, kojeg je uzdrmao koronavirus.

Kako stvari, doista, funkcioniraju u praksi, pitali smo Ivanu Kalogjeru, predsjednicu Udruge “Nismo same”, koja je i sama onkološki pacijent. Ona je svoj preventivni pregled obavila prije izbijanja krize, no u rujnu u KB Dubrava ima zakazan “magnet” te, kao i svi ostali, ne zna što će biti s tim pregledom.
“Ovih dana kontaktiraju me mnoge žene koje se liječe od raka. Evo, baš maloprije sam pričala s gospođom koja je za nekoliko dana trebala ići u KB Dubrava na citopunkciju zbog sumnje na tumor. Telefonski pokušava dobiti neku informaciju što će biti s tim pregledom i gdje će ga obaviti, ali nitko joj se ne javlja. Najviše su zbunjene upravo žene koje su trebale obaviti pregled u bolnici u Dubravi, koja je sada stacionarni centar za koronavirus”, kaže Ivana i napominje kako je sada, u najtežim trenucima, kada ne funkcionira ni javni prijevoz, do punog izražaja došla važnost njezina projekta besplatnog taksi prijevoza za žene oboljele od raka, u koji je uključeno oko 200 taksista.

Samo danas organizirala sam 20 vožnji za žene koje su trebale ići na kemoterapiju. Čujem da kemoterapija normalno funkcionira, što me jako veseli, s time da taksisti ne mogu ući u krug bolnice, već ostavljaju žene ispred bolničke rampe, a potom one, uz sve moguće mjere (dezinfekciju, mjerenje temperature i sl.), ulaze na odjel kroz sporedni ulaz”, kazala je predsjednica Udruge Nismo same.

Tekst: D. P.
Fotografije:

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

obitelj u samoizolaciji zbog koronavirusa

Skraćuje se samoizolacija, a ministar obrazovanja progovorio o zatvaranju škola

"Škole nisu žarišta, puno je veći problem druženje…

cijepljenje

Ugledna znanstvenica o cjepivu protiv koronavirusa! Ima i dobru i lošu vijest za roditelje!

Poznata indijska pedijatrica i glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene…

Pročitajte i:

Nova atrakcija u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba ima novog stanovnika, jednogodišnju kinesku leopardicu Odliliu, koja je tamo stigla…

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!