Postoje mnogobrojne definicije disleksije i sve definicije opisuju teškoće u ovladavanju i razvoju vještine čitanja i pisanja. Disleksija je poteškoća s kojom se mnoge obitelji prvi put susreću početkom formalnog školovanja djeteta, no važno je razumijeti da disleksija ne nastaje kada dijete krene u školu, već određeni problemi u jeziku postoje i mogu se uočiti ranije. Sve o ranim znakovima disleksije pročitajte ovdje.

O disleksiji, s kojom se suočava čitav život, a koja mu je u djetinjstvu stvarala probleme, za magazin Story progovorio je poznati glumac Bojan Navojec. Koliko je utjecala na njegovo samopouzdanje, Bojan je ispričao u sklopu društveno odgovorne akcije #SameChances, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o najosjetljivijim područjima na kojima su ljudska prava ugrožena. Prije tridesetak godina, kako i sam ističe, disleksija nije bila toliko znan pojam niti je bila uvažavana kao svojevrsna poteškoća. Djeca s disleksijom bila su smatrana lijenom, nezainteresiranom, šlampavom, čak i manje inteligentnom. Bojan ne krije da mu je disleksija predstavljala velik problem, čak u tolikoj mjeri da se u jednom razdoblju života više trudio sakriti je nego joj doskočiti konkretnim rješenjima, piše Story.

Naime, u travnju 2019. godine Story je pokrenuo jedan od najvažnijih projekata od njegova osnutka, projekt  #SameChances , višegodišnju društveno odgovornu akciju kojoj je cilj podizanje svijesti javnosti o poštivanju ljudskih prava. Projekt #SameChances korijene ima u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, koja je proglašena na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 1948. godine, te Povelji Europske unije o temeljnim pravima iz 2000. godine.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia i Story/Robert Gašpert