U Hrvatskoj manje od deset posto građana zna osnove oživljavanja, a čak devet tisuća osoba godišnje diljem zemlje umre od iznenadnog zastoja srca. Porazna je to statistika na koju je upozorila zagrebačka akcija organizirana u povodu Svjetskog dana oživljavanja.

„Nažalost, u Hrvatskoj mali broj građana poznaje osnove kardiopulmonalne reanimacije. Nema sustavne edukacije u školama, a tečaj prve pomoći kod dobivanja vozačke dozvole polaže se jednom u životu. S druge strane smjernice iz reanimacije mijenjaju se svakih pet godina. Znanja i vještine reanimacije trebaju se redovito obnavljati“, istaknula je prim. dr. sc. Silvija Hunyadi-Antičević, predsjednica Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora.

Iako je moto ovogodišnjeg Svjetskog dana oživljavanja „Svi građani svijeta mogu spasiti život“, poznavanje osnova oživljavanja razlikuje se od zemlje do zemlje. U tome su najbolje zemlje sa sjevera Europe. Na području od Nizozemske preko Ujedinjenog Kraljevstva do skandinavskih zemlja svaki drugi građanin zna osnove oživljavanja.

i-djecu-bi-vec-trebalo-upoznavati-s-osnovama-ozivljavanja
„Uzor su nam skandinavske zemlje koje su provele sustavnu edukaciju o kardiopulmonalnoj reanimaciji i u kojima šezdeset posto slučajnih svjedoka laika zna pružiti prvu pomoć, a preživljenje kod srčane smrti je visokih četrdeset posto“, istaknuo je Ivan Ćelić, zastupnik u Hrvatskom saboru.

Kako bi se poboljšalo stanje u Hrvatskoj, nužno je osnovama reanimacije poučiti djecu u osnovnim i srednjim školama

„Što veći broj građana treba naučiti postupak kardiopulmonalne reanimacije i kako se pravilno koristiti defibrilatorima. Prošle smo godine nabavili sto dvadeset i tri defibrilatora za mjesta na kojima se ljudi okupljaju“, kazao je prim. Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva.

Za povećavanje broja preživjelih nakon zastoja srca preporučuje se i stvaranje mreže volontera koji putem mobilnih aplikacija mogu biti pozvani u pomoć.

„U slučajevima kad se nekome u blizini dogodi srčani zastoj, za uspješnu su reanimaciju najvažniji znanje, pravovremenost i pribranost. Strah je najveći ljudski neprijatelj u tom trenutku“, kazao je doc. dr. sc. Tomislav Madžar, savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske koji je i sam prije nekoliko mjeseci sudjelovao u reanimaciji jedne žene.
i-djecu-bi-vec-trebalo-upoznavati-s-osnovama-ozivljavanja

Kako se izvodi reanimacija?

Tijekom akcije koju je Hrvatsko društvo za reanimatologiju HLZ-a organiziralo u središtu Zagreba, građani su mogli naučiti što učiniti kada se srčani zastoj dogodi nekome iz njihove blizine. Kardiopulmonalna reanimacija (KPR) započinje vanjskom masažom srca i umjetnim disanjem, a nastavlja se uporabom automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a).

Tijekom oživljavanja nužno je nazvati Hitnu medicinsku pomoć na broj 194 ili putem centra 112.

Europsko vijeće za reanimatologiju od 2013. godine obilježava Europski dan oživljavanja, a taj je dan prošle godine prerastao u globalnu javnozdravstvenu akciju Svjetski dan oživljavanja. Dan se ove godine obilježava u čak četrnaest hrvatskih gradova.

Tekst i foto: press