Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove epidemiološke preporuke za funkcioniranje škola i vrtića nakon 25. svibnja. Uz one klasične upute o važnosti održavanja higijene te održavanja socijalne distance od 1,5 metar (ukoliko je to moguće), epidemiolozi su ublažili mjere, pa tako u razredu prema novim preporukama može biti i do 20 djece (do sada ih je moglo biti devet), čime se otvorila mogućnost povratka svih u školske klupe. Ove upute namijenjene su za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi od 25. svibnja 2020.

"Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole", naglasili su epidemiolozi.

Boravak u vrtićima i školama preporučljivo je, kaže se u novim uputama, organizirati na sljedeći način:

• uključivanje približno između 15 i 20 djece po odgojno-obrazovnoj skupini (što ne znači da je 20 djece maksimalan broj po skupini); kod većih skupina djece treba razmotriti mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije skupine ili osnivanje nove skupine jer je neophodno omogućiti uključivanje sve djece; za pomoć u rješavanju specifičnih organizacijskih pitanja pojedinih okruženja, ustanova se treba javiti nadležnom Stožeru Civile zaštite,

• koliko je moguće smanjiti fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove,

• svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj prostoriji,

• odgajatelj/nastavnik s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom,

• krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na što većoj udaljenosti u prostoriji (po mogućnosti razmak od približno 1,5 m) ali opet tako da sva djeca budu uključena u ustanovu.

Roditelji će i dalje biti dužni djetetu svaki dan mjeriti temperaturu prije dolaska u školu, maskice za lice neće biti obvezne. U planiranju didaktičke opreme treba dati prednosti opremi glatkih, tvrdih površina koje se lako operu deterdžentom i vodom. Zabranjeno je više puta (više nego jednom) koristiti materijale kao što su kinetički pijesak, glina, kukuruz, riža i sl., te sve igračke koje se ne mogu oprati deterdžentom (deterdžent za suđe) i vodom te osušiti na zraku, a ne preporučuje se ni izvođenje nastave tjelesnog odgoja u zatvorenom prostoru.

I ministrica znanosti i obrazovnja Blaženka Divjak na svojem je Facebook profilu objavila shemu završetka ove obrazovne godine.

Pratite Roditelje.hr i na Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by Roditelji.hr (@roditelji.hr) on

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock