U Dubaiju je trenutačno 28 stupnjeva, a dok smo sinoć razgovarali s mamom dviju djevojčica Mateom Nesek, kreatoricom parfema, koja tamo živi već nekoliko godina, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bilo je službeno 98 oboljelih od koronavirusa. Na 9,4 milijuna stanovnika, koliko ih ima u ovoj zemlji na istoku Arapskog poluotoka, to nije alarmantna brojka. Iako se svi nadamo kako će toplo vrijeme i visoke temperature pomoći suzbijanju virusa, Matea smatra kako ljetne temperature koje tamo vladaju nisu doprinijele obuzdavanju virusa, već disciplina.

"Dubai je krenuo s mjerama protiv koronavirusa poprilično rano i to s kontrolama na aerodromu. Kako se broj oboljelih povećavao, tako su mjere postajale rigoroznije. Škole i vrtići su zatvoreni već više od dva tjedna, a odmah se krenulo i s online nastavom, za koju čujem da dosta dobro funkcionira. Problem je organizacija za mame koje rade, a nemaju dadilju. Moje cure su, srećom, još male pa ne idu u školu i imam tu sreću da se mogu osloniti na 'baka servis'. Što se tiče drugih mjera, iz dana u danas se polako sve zatvara, pa su tako zatvorene sve atrakcije, fitness klubovi, teretane, barovi, kafići, pa čak i džamije", kaže Matea Nesek.

Dosta tvrtki uvelo je, kaže Matea, rad od kuće, iako još nije službeno stigla takva direktiva. Što se tiče stanovništva, jako puni ljudi koristi zaštitne maske i dezinfekcijske gelove te izbjegava mjesta gdje su gužve. Što se tiče masovne kupovine i stvaranja zaliha, u Dubaiju ne vlada takva panika kao kod nas, jer su, kaže Matea, oni navikli kupovati online, budući da je svaka dostava besplatna.

Tekst: D. P.
Fotografije: privatni arhiv