Hrvatska udruga doula je napisala projekt naziva "Ljudska prava u porodu" na natječaju za građansku akciju "Naš doprinos zajednici" u organizaciji zaklade "Zamah".

Akcija se sastoji od 10 video klipova sa savjetima o porodu, trudnoći i babinjama. Održati će se četiri radionice na temu Ljudska prava u porodu gdje će se trudnice upoznati s time što se događa tokom poroda u tijelu, kako si pomoći u trudovima te što se događa u rodilištima, koje su rutinske intervencije dokazano nepotrebne pa čak i loše, te naučiti na koji način pristupiti bolničkom osoblju i kako ostvariti porod kakav si želimo

Održati će se dvije grupe podrške za majke koje su doživjele traumatične porode pod vodstvom psihoterapeuta.

Akcija traje od 1.9.-30.11.2015. 

gradanska-akcija-ljudska-prava-u-porodu

Video klipove možete naći na Facebook stranici i na youtube kanalu Hrvatska udruga doula.

Prva grupa podrške se održava 25.10. u prostorijama udruge PUŽ koji su partneri na projektu.

Svi zainteresirani za radionice i grupe podrške se mogu prijaviti na info@doula.hr.

O projektu:

Kao podrška majkama na porodu svjedoci smo čestim kršenjima ljudskih prava. Unatoč znanstvenim dokazima i preporukama Svjetske Zdravstvene Organizacije trudnice su primorane ležati tokom cijelog poroda, nije im dopušteno jesti i piti, koristi se nalijeganje na trbuh i epiziotomija.  Žene rađaju jedino na leđima i ne dozvoljava im se promjena položaja iako bi to pospješilo tijek poroda. Sve to ugrožava majku i dijete i krši njihova prava.

Nažalost, svijest o ljudskim pravima u porodu jako je niska, ne samo među medicinskim djelatnicima nego i među trudnicama. Ovom akcijom želi se podići svijest o pravima rodilja na najbolju moguću skrb.

Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah" u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

gradanska-akcija-ljudska-prava-u-porodu

Tekst i foto: Hrvatska udruga doula