U najpogođenijim dijelovima zemlje i dalje je hitno potrebna hrana, voda, lijekovi i skloništa te medicinske potrepštine kako bi se pomoglo stradalima. I dok pomoć pristiže, pristup pogođenom području i dalje je izuzetno otežan.

Uslijed tajfuna Haiyana više od 4,4 milijuna ljudi izgubilo je sigurnost i krov nad glavom ibit će potrebno uložiti napore kako bi stanovništvo oporavilo od štete velikih razmjera.

Ovog će tjedna UNICEF u suradnji s filipinskom vladom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom pokrenuti akciju cijepljenja protiv ospica za više od 28 000 djece, a u sklopu akcije dijelit će se i vitamin A za jačanje imuniteta i zdrav razvoj djece.

Filipinsko ministarstvo zdravlja zatražilo je od UNICEF-a dodatne higijenske i zdravstvene komplete (koji sadrže sapune, zubne paste, ručnike, lijekove, osnovnu medicinsku opremu i pribor za sterilizaciju) za obitelji u vrijednosti milijun dolara, a koji bi trebali pokriti potrebe 1,1 milijun ljudi.

U petak, 22. studenoga 2013., uz pomoć KLM-a, koji je donirao jedan teretni let, otpremljeno je 80 tona potrepština, uključujući i 375 kompleta “Škola u kutiji” te 250 kompleta za igru i slobodne aktivnosti kako bi se i u ovim otežanim uvjetima djeci pomoglo u normalizaciji svakodnevnog života osiguravanjem psihosocijalne pomoći i organiziranjem nastave.

Donacije za djecu Filipina UNICEF prikuplja putem interneta na www.unicef.hr ili žiro računa UNICEF-a. Više o tome kako napraviti donaciju, potražite na stranicama  www.unicef.hr

Tekst: Ured UNICEF-a Hrvatska