Nakladništvo se posljednjih godina suočava s velikim izazovima; knjige su sve skuplje, dok čitanje knjige i kupovina iste postaje luksuz koji si sve manje građana može priuštiti. S ciljem revitalizacije knjižare kao središta okupljanja građana te s ciljem poticanja čitanja najmlađih članova društva, Knjižara Ljevak osmislila je projekt „Mala Slova“ kojem je glavni cilj organiziranje susreta najmlađih čitatelja i njihovih omiljenih autora. Ovaj je projekt osmišljen u vjeri da se od djece može učiniti buduće čitatelje i ljubitelje knjiga, a samim time i svjesne i savjesne građane razvijenog kritičkog mišljenja. Knjižara vjeruje kako je usađivanje navike čitanja od najranije dobi jedina garancija za opstanak kulture i očuvanja nacionalne baštine jednoga društva. Ljubav koja se rađa prema knjizi u dječjoj dobi ostaje tijekom cijeloga života i u direktnoj je vezi s razvijem cjelokupnog društva i njegovih humanističkih vrijednosti.

O gostovanju Jujje Wieslander

Jujja Wieslander (rođ. 1944.) cijenjena je švedska dječja književnica koja je osamdesetih godina prošloga stoljeća smislila je niz priča o pametnoj i živahnoj kravi zvanoj Mama Mu. Zahvaljujući svojoj neiscrpnoj mašti, entuzijazmu i energiji ta jedinstvena krava proživjela je nevjerojatne pustolovine: sanjkala se, vozila bicikl, gradila kućicu na stablu i svladala cijelu abecedu! Slikovnice o Mami Mu i Kraksu prevedene su na 30 jezika i sjajno prihvaćene u cijelome svijetu, odavno svrstane u klasike švedske književnosti za najmlađe. Ilustrirao ih je Sven Nordqvist, slavni autor slikovnica o Pettsonu i Findusu. Slikovnice Mama Mu u knjižnici i Brže, Mama Mu prvi put su u Hrvatskoj izašle 2016. godine, a Jujja ih je predstavila hrvatskoj publici na Zagreb Book Festivalu.

gostovanje-nagradivane-svedske-autorice-za-sjecu-jujje-wieslander

Ovaj put Jujja Wieslander dolazi u Zagreb predstaviti svoju novu seriju umjetničkih slikovnica o Vina Vini, neobičnom stanovniku šume, zaigranom i znatiželjnom. Vina Vina opaža i doživljava svijet upravo onako kako ga opažaju mališani i to njegov lik čini toliko drugačijim i bliskim najmlađoj publici koja ga jedina, u konačnici, može potpuno razumjeti i suživjeti se s njegovim doživljajima.

gostovanje-nagradivane-svedske-autorice-za-sjecu-jujje-wieslander

Sve što je dolje mnogo je bliže oku, krupnije nego što se odraslom oku čini i beskrajno zanimljivije i uzbudljivije. Toliko toga može se otkriti u šumi, vidjeti čaroliju u svakoj grančici, lokvici, kamenčiću i kukcu…“

Slikovnice o Vina Vini su priče o djetinjstvu, o povezanosti s prirodom, o dječjim strahovima i vezanosti, prvom prijateljstvu. Jedna ih je švedska kritičarka jezgrovito opisala riječima: „Jednostavna priča, velika umjetnost“. Pisane jednostavnim jezikom neosporne poetske snage, u maestralnom prijevodu Sonje Bennet, stopljene sa sugestivnim ilustracijama Lotte Geffenblad, priče o Vina Vini uistinu su jedinstvene.

Autorica je 2005. godine za svoj rad primila Nagradu Astrid Lindgren. Članica je Švedske akademije za dječju književnost.

Tekst i foto: press