Maštovit i duhovit odgovor nudi nova bajka Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji Ivana Gorana Viteza, redatelja koji je kod publike i kritike ostvario velik uspjeh filmovima Šuma summarum i Narodni heroj Ljiljan Vidić. Ovo mu je prvo iskustvo u lutkarskome kazalištu, u koje je unio svoj specifični umjetnički senzibilitet. Lutke je osmislila iskusna kreatorica lutaka Luči Vidanović, a scenografiju Mario Ivezić, iskusan kazališni i filmski scenograf, koji je za rad na filmu dobio čak dvije Zlatne arene.

Priča o četiri godišnja doba poznata je pod mnogo naslova u više slavenskih zemalja, a zabilježena je i u Grčkoj. Poučava o važnosti dobrote i skromnosti te o čudima koja se događaju kada silama prirode djevojčica pristupi neiskvarena srca. Kad dobrodušna sirotica Iskra, sluškinja na imanju nimalo dobrodušne gospođe Žofe i njezine zlobne kćeri Lede, od svojih gazdarica dobije neispunjiv zadatak, neočekivan i posve neobičan prijatelj pomoći će da ga ispuni. Iskra će, a i svi mi, pritom saznati odgovor na ranije postavljena pitanja na nevjerojatnome mjestu - na dvoru četiriju moćnih bića, Godišnjih doba.

godisnja-doba-nova-predstava-za-najmlade-u-zkl-u

„Godišnja doba“ stara je slavenska bajka, ovaj put ispričana na malo drukčiji način, prilagođen vremenu u kojem živimo. Što se ne odnosi samo na kronološko, već i na biometeorološko vrijeme. U oba ta vremena izgleda da više nitko nije zadovoljan onime što jest, svi žele biti netko drugi, drukčiji i posebni ne shvaćajući da ih drukčijim i posebnim čini upravo to što jesu sami po sebi. Ljudi a i Priroda oko nas, mijenjaju se i pretvaraju u nešto neshvatljivo i njima samima. Malena Iskra će pomažući razigranom Proljeću, tromom Ljetu, nervoznoj Jeseni i ljutoj Zimi, pokušati pomoći i nama samima da se prihvatimo takvima kakvi jesmo i time budemo sretni, bez obzira na to puhala vani južina ili britki sjeverac.

godisnja-doba-nova-predstava-za-najmlade-u-zkl-u

U ulozi djevojčice Iskre pojavljuje se Marta Bolfan Ugljen dok Ledu igra Dinka Vuković, a ostale su likove oživjeli Marina Kostelac, Katarina Perica Kirin, Mario Mirković, Jadran Grubišić i Siniša Miletić.

Predstavu je režirao Ivan Goran Vitez, koji potpisuje i dramatizaciju. Bajkovite lutke osmislila je Luči Vidanović, a scenograf je Mario Ivezić. Skladatelj je Mario Mirković, a dizajn svjetla potpisuje Dražen Dundović.

Tekst: ZKL

Foto: Ines Novković