Global Children’s Designathon po četvrti put u Zagrebu

Radi se o globalnoj inicijativi čiji je cilj osnažiti djecu da postanu vrijedni članovi društva, razvijanjem njihovog kreativnog i kritičkog razmišljanja, poticanjem timskog rada, upoznavanjem s tehnologijom i stvarnim problemima vezanima uz UN globalne ciljeve održivog razvoja. Ovogodišnja tema je: "Hrana i klimatske promjene"...

Djeca u cijelom svijetu zabrinuta su za društvo i budućnost planete. Njihove inovativne ideje oko stvarnih problema su vrijedne i fokusiraju se na budućnost. Iz tog razloga i ove godine održat će se Global Children’s Designathon ili dječji Designathon, peti put u svijetu, a četvrti put u Hrvatskoj, 16. studenoga 2019. godine

Radi se o svjetskoj inicijativi, jednom danu u godini kada će se okupiti preko 1000 djece iz 40-ak gradova diljem svijeta i istovremeno dizajnirati kreativna rješenja vezana uz ovogodišnju temu: "Hrana i klimatske promjene". Djeca će ponuditi svoja rješenja na pitanje “Kako bismo mogli proizvesti dovoljno hrane za sve i pritom biti odgovorni prema našoj Zemlji?”. Bavit će se vezom između hrane i problema gladi te utjecaja na klimatske promjene i okoliš.

Program

Dan će započeti istraživanjem ovog gorućeg problema vezanog uz Globalne ciljeve održivog razvoja broj 2, 3, 12 i 15. Nadalje, podijeljeni u timove, fokusirat će se na razradu i skiciranje ideja i potom graditi prototipe svojih ideja pomoću tehničkih komponenti: mini-motora, micro:bitova, LED lampica, propelera, senzora te drugih alata i recikliranih materijala. Djeca će putem internetske veze biti u kontaktu s timovima u drugim zemljama diljem svijeta, a na kraju dana će prezentirati svoje izume stručnjacima, roditeljima i javnosti.

Stručni žiri ove godine čine: Boris Jokić, poznati hrvatski psiholog i doktor na području obrazovnih znanosti, Kornelija Benyovsky Šoštarić, dugogodišnja voditeljica i urednica TV emisije ‘Vrtlarica’ te autorica knjige ‘Zdravlje iz organskog vrta’ i Nik Oroši, poduzetnik, vlasnik Eliscaffea, četverostruki Croatian Barista Champion te zaljubljenik u glazbu i dizajn.

Pri dizajniranju rješenja djeci će pomoći stručni mentori: Ana Armano Linta, Mateja Bašić, Teo Drempetić Čonkić, Sanja Novak, Morana Pap, Jelena Petrović i Petra Ravlić. Global Children’s Designathon događaj pokrenut je od strane nizozemske udruge Designathon Works, s ciljem promocije te jedinstvene metode učenja, koja kombinira Design Thinking i Maker Education, pristupe čija popularnost raste kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Prošlogodišnji događaj:

Utjecaj Designathon metode u svijetu:
• 29.600 djece sudjelovalo na radionicama, u 41 zemlji
• Metoda prevedena na 10 jezika
• 13 međunarodnih partnera
• 4 izdanja Global Children’s Designathona, u 37 gradova dosad i više od 1800 djece sudionika
• Objavljena 2 globalna izvještaja
• 760 učitelja obučeno
• 360 certificiranih učitelja
• 170 certificiranih facilitatora
• 430 škola uključenih u program

Designaton = design thinking + maraton + hackaton
Cilj Designathona je uključivanje djece osnovnoškolske dobi u kreiranje održivije budućnosti, razvijanje njihove kreativnosti i kritičkog razmišljanja, povećanje tehnološke pismenosti i sposobnosti suradnje s drugima - vještine koje se smatraju ključnima za uspjeh u budućnosti i svijetu brzih promjena.

Ovim putem postavljamo temelje za nove generacije changemakera. Lokalni Designathon Works Zagreb tim, u suradnji s Međunarodnom komorom mladih Zagreb, je domaćin ove zanimljive inicijative. Global Children’s Designathon globalno podržavaju institucije i kompanije: WWF, PWC, Patagonia, Bugaboo, Talud, Grad Amsterdam.

** PRIJAVE **
Prijave su otvorene za djecu u dobi 7-12 godina do 6.11. na sljedećem linku: http://tiny.cc/6h01ez

**VIŠE INFORMACIJA**
Vrijeme održavanja: 16.11.2019., 10-17 sati
Mjesto održavanja: HUB385, Petračićeva 6, Zagreb
Kotizacija za sudjelovanje iznosi 100 kuna, uključuje stručne facilitatore, T-shirt i ručak za djecu sudionike.
facebook.com/events/411369092859797/

Tekst: press
Foto: Youtube Screenshot

Tagovi:

Vezano uz temu

Mladi pokretači promjena na Global Children's Designathonu Zagreb

Zagreb je prošle subote, 16. studenog 2019. godine,…

Pročitajte i:

Belma Džomba proslavila 4. rođendan svoje male princeze

Izvor: Story.hr IZVOR: STORY Iako je 34-godišnja Belma Džomba zbog pandemije izgubila posao, supruga bivšeg…

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Izvor: Story.hr Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi prati preko 700 tisuća ljudi,…

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu, dogovor s učiteljicom je "nalazimo se na…

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…