Cijela Hrvatska i još devet drugih zemalja priključit će se ovoj kampanji i u „Tjednu zagrljaja“ ( 21. do 27. veljače) pokušati prikupiti više od 108 121 fotografiju, koliko iznosi sadašnji svjetski rekord.

Sve što je potrebno jest u spomenutom razdoblju snimiti fotografiju zagrljaja i učitati ju na online platformu www.hugforrare.com.

Zagrlite mamu, tatu, baku, djeda, prijatelja, partnericu ili partnera, ma zagrlite i slučajnog prolaznika i pošaljite fotografiju. Fotografirajte se koliko god puta želite samo pazite da uvijek grlite nekog drugog.

Akcija se provodi povodom Međunarodnog dana rijetkih bolesti, koji se u cijelom svijetu obilježava 29. veljače, a cilj je upoznati javnost s potrebama i problemima osoba koje boluju od rijetkih bolesti.

Rijetke bolesti su one bolesti koje se javljaju na manje od 5 pojedinaca na 10 000 stanovnika, u Europi od njih boluje oko 6-8% cjelokupne populacije, a samo u Hrvatskoj je riječ o brojci od 250 do 340 tisuća hrvatskih građana.

Samo u Hrvatskoj prema procjenama više od 250 tisuća osoba boluje od neke rijetke bolesti – pokažimo im barem jednim zagrljajem da mislimo na njih.

Oboljeli od rijetkih bolesti osobito su izolirani i ranjivi te isključeni iz društva koje ih ne razumije i stigmatizira, povrh svih drugih tegoba s kojima se moraju nositi uslijed svoje bolesti. Cijela obitelj osobe koja je oboljela od rijetke bolesti pod utjecajem je bolesti voljene osobe i postaje marginalizirana te psihološki, socijalno, kulturalno i ekonomski ranjiva. Nerazumijevanje, depresija, izolacija i anksioznost nezaobilazan su dio života osoba oboljelih od rijetkih bolesti i članova njihovih obitelji.

Svatko od nas može doprinijeti tome da se njihov glas čuje u cijelom svijetu te ostane zabilježen u povijesti. Iskazivanje osjećaja grljenjem može smanjiti rizik od bolesti srca, ublažiti stres, osloboditi umora, poboljšati imunitet i ublažiti simptome depresije. Zagrljaji oslobađaju oksitocin, hormon koji tjera ljude da se osjećaju sigurno te koji snižava razine kortizola, čime se smanjuje stres, tjeskoba i usamljenost.

Pokažite svojim zagrljajima solidarnost, uslikajte ih i učitajte na web stranici projekta u periodu od 21. do 27. veljače. Informacije o Savezu možete pronaći na službenoj web stranici ili Facebook stranici.

fotografijom-zagrljaja-podrzite-osobe-s-rijetkim-bolestima

O osobama na fotografijama:

Gabriel (5). Dijagnoza: cistična fibroza. Nalazi se u zagrljaju obitelji koja će se uskoro proširiti za još jednu članicu. Time će se ispuniti Gabrielova najveća želja da postane stariji brat!

Gala (3). Dijagnoza: Alagillov sindrom. Nalazi se u najljepšem zagrljaju – majčinom!

Ana (27) je u ranom djetinjstvu prebrodila rak, a danas, kao koordinatorica volontera u udruzi Krijesnica, pomaže drugoj oboljeloj djeci i članovima njihovih obitelji.

Robert (25) je kao tinejdžer pobijedio malignu bolest. Danas svoje iskustvo i snagu prenosi drugima kao volonter udruge „Krijesnica“.

Tekst: Hrvatski savez za rijetke bolesti

Foto: Luka Mjeda