U studiji objavljenoj u časopisu Proceedings Nacionalne akademije Znanosti, istraživači su se bavili vezom između osjećaja odbačenosti i drugih emocionalnih trauma i razvoja fizičke boli. Zanimljivo je da su koristeći jednu metodu mozgovnog mapiranja zvanog fMRI (slikovni prikaz mozga) - pri kojoj se koristi tehnologija magnetske rezonance - istraživači otkrili da su aktivirani isti nervni putevi aktivnosti mozga kad se opečete na šalicu vruće kave kao i kad vaš partner prekine vezu s vama.

Prema istraživanju, “odbacivanje i fizička bol su slični ne samo po tome što su oboje uznemirujući - oni dijele i istu somatosenzoričku zastupljenost.

Drugim riječima, mozak na jednom stupnju ne radi razliku između intenzive emocionalne boli i slomljene kosti.

Tako da ako mislite da je nanošenje boli isključivo povezano uz fizičku bol, razmislite dvaput i sjetite se da i vaša neprimjerena reakcija, bilo prema djetetu, partneru ili kome trećem, može biti podjednako bolna ako nije izrečana ili izvedena na prihvatljiv način. Uostalom, oni koji su osjetili bol zbog toga što su bili emocionalno povrijeđeni, najbolje svjedoče o tome i bez ovog znanstvenog dokaza. To je samo još jedna u nizu potvrda kako trebamo paziti što govorimo ljudima oko sebe i možemo li nešto učiniti nježnije i s više poštovanja.

Foto: Profimedia