Filmski program za škole i vrtiće ‘Sedmi kontinent’

Udruga Djeca susreću umjetnost organizator je zanimljivog filmskog projekta za djecu, a ovaj tjedan posebno je rezerviran za obilježavanje 125 godina Charlija Chaplina

U okviru filmskog programa za škole i vrtiće «Sedmi kontinent» nastavlja se obilježavanje 125. godišnjice rođendana Charlie Chaplina i 100 godina od nastanka njegova najpoznatijeg filmskog lika Skitnice u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ovaj put uz prikazivanje Chaplinova «Mališana» nijemog crno-bijelog filma iz 1921. godine, Zagrebačka filharmonija će izvesti originalnu glazbu iz filma koju je skladao sam Chaplin i to 50 godina nakon premijere U 1971. godini, kada je Chaplin premontirao film i skladao novu glazbu. Glavna tema Chaplinove glazbe bazirana je na temi 6. simfonije Petra Iljiča Čajkovskog.

Udruga Djeca susreću umjetnost koja je organizator filmskog programa «Sedmi kontinent» i ovog događaja, već je u okviru filmskog ciklusa tijekom 2014. godine, posebno obilježila godišnjicu lika i djela Charlie Chaplina pa su tako djeca zagrebačkih škola nakon gledanja filma "Mališan", imala priliku porazgovarati s glumcem Draženom Šivakom o profesiji glumca, o školovanju glumca te o načinu glume u nijemim filmovima.

Ova velika predstava u slici i glazbi, zatvorena je za javnost i rezervirana za učenike osnovnih škola te će se održati 5. studenog 2014. u dvorani Gorgona, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

ZGF WEB 18 headline banner 1680x690_Chaplin-MSU ENG

Nastojeći uz razvijanje filmske pismenosti među mladima osvješćivati i povezanost filma s drugim umjetnostima, temeljni je cilj suradnje Udruge Djeca susreću umjetnost, Zagrebačke filharmonije i Muzeja suvremene umjetnosti odgajati nove generacije koje će s razumijevanjem i kritički pristupati različitim umjetničkim pojavama s kojima se susreću te koje će osviješteno njegovati ukus za filmsku, glazbenu, likovnu i druge umjetnosti.

Udruga Djeca susreću umjetnost

Udruga Djeca susreću umjetnost, članica Europskog udruženja filma za djecu (ECFA) u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti organizira filmski program za predškolce i osnovnoškolce pod nazivom "Sedmi Kontinent". Program se sastoji od prikazivanja selektiranih filmskih naslova europske produkcije, hrvatskog suvremenog filma i svjetskih filmskih klasika TE popratnih tematskih radionica i analiza filmova i gostovanja «filmaša». U programu je dosada sudjelovalo ukupno 20.000 djece osnovnoškolaca iz 75 zagrebačke škole i škola Zagrebačke županije; ukupno je izvedeno 350 analiza filmova, provedeno više od 80 razgovora s gostima filmašima i 280 stručnih vođenja kroz postav Muzeja suvremene umjetnosti na teme "Zar je to umjetnost?» i «Igre za lijevo i desno oko»".

Program Sedmi kontinent, temeljen na Nastavnom planu i programu za osnovne škole, podržava učitelje i nastavnike u provedbi satova medijske kulture te promiče filmsku pismenost djece i mladih.

Detaljni popis filmova u programu Sedmi kontinent potražite ovdje

 

Tagovi: , , , , , , ,

Vezano uz temu

učenik ide u školu u vrijeme pandemije koronavirusa

Ministarstvo donijelo novu odluku o zimskim školskim praznicima

Prema odluci Ministarstvo znanosti i obrazovanja zimski školski…

Hrvatska ima najbolji udžbenik Europe!

Ovo je u svijetu udžbenika ravno Oscaru u…

Domaća stručnjakinja tvrdi: 'Djeca mogu učiti s lakoćom i biti motivirana za usvajanje znanja!'

Maja Jerčič, mag.paed., autorica KoHo pedagogije, otkriva zašto…

Pročitajte i:

Crveni nosovi

CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori dolaze izmamiti osmijeh u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Ovi veseljaci sa širokim osmjesima na licu posjećuju mjesta u potresom pogođenim područjima i donose…

online nastava

Bivša ministrica Divjak: Kad smo imali na tisuće zaraženih dnevno, rekli su da su škole sigurne, a sada nisu?

Nakon odluke o tome da 2. polugodište počinje za sve županije 18.01., i to za…

oš glina

U Sisačko-moslavačkoj županiji žele odgodu početka nastave: Peticiju u jedan dan potpisalo 4000 ljudi!

Na području Sisačko-moslavačke županije većina je škola oštećena i nesigurna za provođenje nastave, a mnogi…

curica

"Naš Lovro se igrao na mjestu gdje se srušio strop, pet minuta prije": Posjetili smo još jednu obitelj iz Banovine

Siniša i Josipa Tomić, 28-godišnji roditelji malenog Lovre i Mateje, u potresu 29. 12. izgubili…