Međunarodni festival kratkih filmova „UHVATI FILM“ već se četrnaestgodinaodržavauNovomSadu, uorganizacijiudrugeParnas”, doksehrvatskidioFestivaladogađauRijeci, uorganizacijiudrugeSpirit”. FestivalsezatimdjelomičnorepriziraudvadesetakgradovaHrvatskeisusjednimzemljama, teoduševljavaizborom kvalitetnih, neobičnih i poučnih životnih priča ispričanih u kratkoj filmskoj formi, često duhovitoiuvijekoriginalno. Ovo je jedan od onih programa na koji ne možete ostati ravnodušni i zaboraviti ga čim izađete, naprotiv!

Riječ je o vrhunskim ostvarenjima, iako relativno manje poznatih autora. Uz to, velika dodatna vrijednost projekta nalazi se 'iza kulisa', većinu su filmova snimile, odglumile ili osmislile osobe s invaliditetom. Festival „UHVATI FILM“ u Zagrebu se održava uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom o čijim životima progovara i zagrebački Tiflološki muzej putem svojih projekata.

filmski-festival-koji-mijenja-perspektivu

Međunarodni dan osoba s invaliditetom za cilj ima postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici, te ostvarenja svih prava koja osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Međunarodni dana osoba s invaliditetom obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma, kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Kako povezati mladost i odrastanje, energiju radoznalosti osobe sa invaliditetom i ostatak populacije? Počesto zapostavljene, naše sugrađane koji su sa invaliditetom izolirani i usamljeni u svojim svjetovima. Naš je odgovor – FILMOM.

Tiflološki muzej, u priči o filmu, ima ulogu domaćina. U večeri filma vodit će se otvoreni dijalog, a gledanje filmova imat će poticajnu ulogu pri čemu će gosti/stručnjaci interaktivno odgovarati na pitanja iz oblasti medicine i iz socijalnih aspekata.

Zajedno s osobama s invaliditetom možemo mijenjati svijet, na bolje. Pozivamo vas da budete dio ove međuljudske, filmske spajalice i da s nama promičete svijet tolerancije i inkluzije osoba s invaliditetom.

Više informacija na: www.uhvatifilm.org

www.tifloloskimuzej.hr

Popis filmova:Under the Sea / Ispod mora

Rusija režija Nikita Ordynskiy 22'

Dirty Roses/Prljave ruže

Grčka režija Petra Terzi, 5,20'

Gorben Va Man / Maca i ja

Iran režija Babak Habibifar, 10'

Let me know/ Daj da saznam!

Švedska režija Tova Li Michaelsdotter Åman, 11'

Silenzi / Tišina

Italija režija Paolo Fantini, 3.15'

The Biggest Handicap / Najveći hendikep Italija režija Enzo Bossio, 9,40 ... te filmovi iznenađenja!

Tekst i foto:http://www.uhvatifilm.org/