Čak 119 djece i 16 odgajatelja iz jednog zagrebačkog vrtića u zapadnom dijelu grada stavljeno je u izolaciju na 15 dana, nakon što se prošli tjedan saznalo da je jedan dječak, predškolac, pozitivan na koronavirus. Mama djeteta koje ide u spomenuti vrtić, ali ne i u istu grupu sa zaraženim dječakom, ispričala nam je kako proživljava situaciju s koronavirusom te što joj se sve u glavi događalo otkad su je iz vrtića obavijestili o slučaju.

"Odmah nam je rečeno da su vrlo male šanse da se razbolimo, s obzirom da je grupa dječaka koji je pozitivan na koronavirus na sasvim drugom kraju zgrade te da se djeca vrlo vjerojatno nisu ni susrela. Osim toga, dječak je bio u vrtiću samo jedan dan, a, navodno, nema nikakve simptome bolesti, no testiran je, kao i cijela njegova obitelj, jer mu je tata bio pozitivan i pokazivao simptome", priča ova mama napominjući kako njima nije propisana stroga izolacija, no da se čitava obitelj odlučila na vrlo velik oprez i potpuno izbjegavanje drugih ljudi, s obzirom na to da u obitelji imaju baku koja je kronični bolesnik.

Poslodavac je i njoj i suprugu omogućio rad od kuće, pa tako djeca, priznala je, puno vremena provode ispred ekrana - jer oni moraju raditi. Stariji sin odgledao je kratko svoju online školu i zaključio kako su oni već obradili tu lekciju. Kad od srijede krenu virtualne učionice, sve će, smatra ova mama, i djeca shvatiti ozbiljnije.
"Za vikend smo igrali 'Čovječe, ne ljuti se!', pratimo sve vijesti i nadamo se da će ova ludnica što prije proći. No, priznaje, sve na mene jako negativno utječe. Stariji sin probudio se malo šmrkav, jer i inače ima problema sa sinusima, a ja sam mu odmah krenula mjeriti temperaturu. Svjesna sam da ne treba biti paranoičan te da psihoza koja se stvorila neće nikome pomoći, no nisam mirna. Dnevno perem tri mašine odjeće", iskrena je ova majka.

S obzirom na nove mjere koje se najavljuju za Zagreb, a to su ograničenje rada trgovina i obustava rada ugostiteljskih objekata, uslužnih djelatnosti, teretana, sportskih i rekreacijskih centara i klubova, život u čitavom Zagrebu promijenit će se iz temelja.

"Podržavam ove mjere, jer, ako smo zatvorili škole, izdržat ćemo i bez kafića, frizerskih salona i sl. Moramo svi biti strpljivi i držati se uputa. Što mi budemo discipliniraniji, to će ova krizna situacija prije proći te će se naši životi opet vratiti u normalu. Nadam se da ćemo za mjesec dana svi skupa biti ponosni na sebe i činjenicu da smo dobili rat protiv koronavirusa", nada se ova Zagrepčanka.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia