Sve školarce i njihove roditelje koji žele kvalitetno provesti zajedničko vrijeme očekuje sadržajan i bogat program u kojemu svako dijete može pronaći nešto za sebe. Kreativne, likovne, znanstvene i gastro radionice, natjecanja uz vrijedne nagrade, edukativna predavanja, prezentacija sportova i sportskih klubova, nastupi dječjih zborova i plesnih skupina, dječje kazališne i igrane predstave, ali i koncerte od kojih izdvajamo nastupe popularnog Endia, mlade tinjedžerske zvijezda koju pamtimo iz showa 'Supertalent' te R&B pjevačice IvaneKindl. Ovo je samo dio šarolike ponude najvećeg back to school piknika u prirodi na kojemu će sve vrvjeti mnoštvom događanja.

Sa željom da se povratak u školske klupe obilježi na edukativan i zabavan način nakon što su roditelji nabavili svu potrebnu opremu i garderobu kako bi djeca spremno dočekala nove školske izazove, cjelodnevni program na velikoj travnatoj površini ispred glavne pozornice u Maksimiru ujedno je i prilika za zajedničko uživanje u brojnim aktivnostima. Program 'Najvećeg piknika za školarce' podijeljen je u četiri tematske cjeline: edukacija, kreativnost i sport, gastro i zdravlje s ciljem upoznavanja djece o važnim, korisnim i praktičnim temama kao što su sigurnosti u prometu, sigurnosti u kući, tjelesna aktivnost i zdrava prehrana. Interaktivni mobilni poligon na kojemu će djeca učiti o sigurnosti u prometu pripremit će HAK i AMK Maksimir dok će Udruga profesionalnih vatrogasaca educirat djecu o sigurnosti u kući ali i tome kako ugasiti požar.

Odluku kojim se sportom baviti djeci će olakšat HAŠK Mladost prezentirajući razne sportove što će djeci zasigurno otvoriti apetit za koji će se pobrinuti World MasterChef Branko Ognjenović koji će roditelje i djecu naučiti kako pripremiti zdravi školski sendviče. U sklopu natjecanja 'Dječja gastro zvijezda' školarci će se okušati u spretnosti pripremanja zdravog doručka spravljajući hranjive, ukusne i zdrave sendviče koje će potom moći pojesti kako bi imali dovoljno energije za sve aktivnosti koje ih očekuju na 'Najvećem pikniku za školarce'.

Za to vrijeme zanimljivo predavanje roditeljima održat će prim. prof. dr. sc. Milivoja Jovančevića o pretilosti u dječjem uzrastu te podsjetiti roditelje zašto je važno naučiti djecu zdravim navikama još od malih nogu. Sportsku radionicu održat će i Mali sportaši sa Sportske akademije predstavljajući univerzalni sportski program za djecu do deset godina. Paralelno uz program odvijat će se i znanstvena radionica koju priprema Udruga profesorBalthazar koja će izvesti razne pokuse te održati tematsku radionicu pod nazivom 'Znanost nije šala, ali može biti dobra zabava' kako bi educirali djecu o zanimljivim znanstvenim fenomena koji nas okružuju. Porta Vitae predstavit će ALOHA centar i program Mental Arithmetic dok će se djeca imati prilike upoznati i s Helen Doron metodom učenja engleskoj jezika na zabavan način koji potiče znatiželju.

Maštu i veselje školaraca potaknuti će razne plesne i dramske radionice dok će likovnu kreativnost prezentirat Mala likovna akademija galerije Vivoda kao i Hobby art koji će pripremiti tematske radionice za velike i male od face paintinga do bojanja tekstila. Za ples će biti zadužena umjetnička organizacija Atomic Dance Factory kao i plesni studio Step by step dok će se za glazbeni sadržaj dodatno pobrinuti dječji zborovi Kikići, Bajka i Pahuljice.

Za uživanje u kazališnim predstavama pobrinut će se Dječje kazalište Dubrava koje će odigrati predstavu 'Povuci, potegni' dok će glumac Miroslav Čabraja izvesti predstavu 'Ti i ja znanstvenika dva'. Na zanimljivim interaktivnim radionicama moći će se educirati i roditelji, psihologinja dr. sc. Anite Lauri Koralija održat će radionicu na temu 'Vrijedi li biti savršen?'. Poznata nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender skrenuti pažnju roditelja na važnost hidracije kod djece te prezentirati školski projekt 'Petica' - program prevencije pretilosti djece školske dobi koji je pokrenuo Hrvatski liječnički zbor.

Četvrta cjelina programa osvrnuti će se na zdravlje i higijenu školaraca pa će i djeca i roditelji putem edukativnih savjetovališta saznati nešto više o cijepljenju, zaraznim bolestima ali i njezi zubi. Stomatološki fakultet iz Zagrebu pripremio je radionice s ciljem edukacije školaraca o nastanku karijesa uz demonstraciju ispravnog četkanja zubi kao i održavanja oralne higijene.

Ovo jedinstveno dvodnevno događanje zamišljeno je kao opušteno druženje roditelja, školaraca i učitelja u prirodi.

Navedeni sadržaji i programi održati će se prema rasporedu u subotu i nedjelju od 10 do 18 sati te su u potpunosti besplatni za sve posjetitelje. Pozivamo sve školarce, roditelji i učitelji da 12. i 13. rujna posjete 'Najveći piknik za školarce' u parku Maksimir i postanu dijelom ovog originalnog piknika koji ima i humanitarnu notu - udruga Korak po Korak s Pučkog učilišta na pikniku će organizirati humanitarno skupljanje školskih torbi u akciji pod nazivom 'Torbaka za đaka'. Neka i vama i vašim mališanima početak školske godine bude pun zabave i optimizma. Vidimo se uMaksimiru!

dvodnevni-back-to-school-piknik-za-skolarce

Tekst i foto: promo