DUHovita legenda – novi roman za mlade pustolovce koji se čita u dahu

Novi avanturistički roman za mlade „DUHovita legenda“ autorice Tamare Lövey inspiriran je legendom o Veroniki Desinićkoj, a radnja je smještena u okolicu, ali i sam dvorac po uzoru na Veliki Tabor. Promocija knjige održat će se u Velikom Taboru 20. 5. 2017. u 13 h. Od autorice doznajemo više detalja o cijelom djelu

U "DUHovitoj legendi", Arjan je prisiljen ljetne praznike provoditi u gradu, pa ga njegovi novi prijatelji, vršnjakinja Lota i njezin mlađi brat Tin pozivaju na selo kod njihovih bake i djeda. Selo je smješteno u podnožju dvorca uz kojeg su vezane legende o nesretnoj djevojci čiji duh i dalje povremeno pohodi taj kraj. Analitičan i sumnjičav, Arjan smatra da su te legende samo marketinški trik u turističke svrhe. Ni noćni susret s prikazom djevojke čiji se jecaji razliježu cijelim krajem, ne uspijevaju uvjeriti Arjana u istinitost legende. Zbunjen svojim osjećajima prema Loti, Arjan se nađe u dodatnim problemima kada upoznaje Mihaela, Lotinu simpatiju iz djetinjstva. A sve to začini Mihaelova sestra Eva, koja za razliku od Arjana nema problema s iskazivanjem osjećaja.
Lota i Tin odvode Arjana do Dvorca gdje su stjecajem okolnosti prisiljeni istražiti dijelove dvorca koji nisu u standardnoj turističkoj ruti. Hoće li boravak u Dvorcu uvjeriti Arjana u postojanje duhova i što će sve putem otkriti, pronađite na stranicama "DUHovite legende".

Iako se radi o nastavku "Tisova brijega", čitatelj koji ga nije čitao, vrlo će brzo steći sliku o likovima jer je "Duhovita legenda" cjelina za sebe.

Autorica Tamara Lövey je po profesiji arhitektica koja se bavi i pisanjem i to uglavnom romana za mlade. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (HDKDM) pod čijim pokroviteljstvom uskoro iz tiska izlazi nastavak njenog avanturističkog romana za mlade "Tisov brijeg". Tisov brijeg izdan je 2014. godine i uvršten u knjižni fond mnogih knjižnica diljem Hrvatske te je u nekim zagrebačkim osnovnim školama odabran kao izborna lektira.
Kroz razne avanture za mlade koje koketiraju s fantasyjem ili znanstvenom fantastikom, autorica u svojim knjigama progovara o stvarnim problemima mladih; o nesređenim obiteljima, nasilju u obitelji i školi, razvodu roditelja, preseljenju u novu sredinu, ljubavnim jadima i sl. Nakon trilogije "Tamo iza" (prvi dio trilogije dostupan je u knjižnicama diljem Hrvatske), uslijedio je "Tisov brijeg", avanturistički roman za mlade s elementima ZF-a.

Zašto “duhovita”?

Od autorice doznajemo tajnu samog naslova knjige:
“Naslov "Duhovita legenda" je igra riječi. S jedne strane knjiga jest inspirirana legendom o Veroniki Desinićkoj i duhu koji navodno povremeno pohodi Veliki Tabor i okolicu. S druge strane, u svim svojim knjigama nastojim da u odnosima među likovima i njihovim zgodama bude što više humora jer je on jedan od bitnih začina života. Pa od tuda i pridjev duhovita.”
Tamara Lövey je prije dvadesetak godina prvi put posjetila Veliki Tabor i tada je čula legendu o Veroniki Desinićkoj:
“Kao arhitektica, sudjelovala sam u projektu rekonstrukcije Dvorca Miljana, tako da mi je taj kraj ponovno došao u fokus prije nekoliko godina. Uz to sam oduvijek gajila ljubav prema legendama i drevnim zdanjima.
U procesu pisanja, pisci se najčešće bave temama koje ih okupiraju u životu. Tijekom odrastanja bila sam svjedokom raznih obiteljskih situacija svojih prijatelja, a i sama sam dijete samohrane majke, tako da je i moja preokupacija pisati o problemima tinejdžera.
A što se Veronikine legende tiče mislim da je dugo čamila u mojoj podsvijesti, čekajući trenutak da zablista i kroz mene ispriča svoju priču iz pomalo drugačijeg, modernijeg kuta.
Zahvaljujući susretljivosti ravnateljice DVT Nadice Jagarčec, promocija će se održati tamo gdje je ideja i začeta, u Velikom Taboru.
Ako moje švelje stignu sašiti sve maturalne haljine i na vrijeme dovrše moju haljinu, možda ću se i ja jedan dan osjećati poput princeze u pravome dvorcu.

Mlade čitatelje će sigurno zaintrigirati koji udio u romanu čini povijesna podloga, a koliko mašta autora. A najbolji način da to provjere je da posjete dvorac, stoga je promocija idealan povod za obiteljski izlet do Velikog Tabora! Za mlade posjetitelje bit će priređena i nagradna igra uz knjigu kao nagradu. Uz uvodnu riječ ravnateljice dvorca Veliki Tabor, gospođe Nadice Jagarčec i moderatorstvo urednica Silvije Šesto i Snježane Babić Višnjić, cijelu atmosferu začinit će svirka svestranog umjetnika, novinara, književnika i šansonijera Stjepe Martinovića.

Knjiga će se, osim na promociji, moći kupiti preko Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, a na dan promocije imat će i promotivnu cijenu.

Tekst: I.T.
Foto: press

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Promocija novog romana za mlade Zamrznuto ogledalo

Savjeti s interneta mogu biti korisni, zabavni, ali…

Darujemo dvije knjige Duhovita legenda - uzbudljive avanture za mlade

Dvoje sretnih čitatelja uskoro će osvojiti sjajni pustolovni…

Pročitajte i:

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava pravu dramu zbog odvojenosti od sina Rocca…

Ivica Kostelić o rođenju blizanki i evekuaciji iz bolnice u Petrovoj

Jedna o rodilja koja je ispred bolnice u Petrovoj proživljavala pravu dramu nakon razornog potresa…